Pomjeraju sve granice: Proizvode i u upotrebu stavljaju 15 vozova koji idu na vodonik

Francuska se priključuje ‘zelenoj’ revoluciji na željeznici kupovinom 15 vozova na vodonik, koji ne proizvode ugalj-dioksid.

Francuska bi trebalo da zamijeni postojeće dizel-modele, najavio je čelnik francuskog državnog željezničkog prevoznika SNCF.

Vozovi na vodonik će biti opremljeni gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodonika i kiseonika.

Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu dana, stavivši u promet dva voza francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

“Nadamo se da ćemo za nekoliko nedjelja potpisati porudžbinu za proizvodnju 15 vozova na vodonik”, rekao je izvršni direktor SNCF-a Gijom Pepi dodajući da bi vozovi trebalo da budu u funkciji za “otprilike dvije godine”.

Dosad je Francuska imala problem sa dobijanjem čistog vodonika, s tim da se 95 odsto vodonika dobijalo iz prirodnog gasa. Alstom je predložio prilagođavanje modela koji se koristi u Njemačkoj, pa će vozovi SNCF-a umjesto čistog vodonika koristiti kombinaciju električne energije i vodonika.

Pepi navodi kako je cilj SNCF-a “da kroz 15 godina na francuskim željeznicama ne ostane nijedan dizel-voz”.

Francuske željeznice do 2021. godine planiraju da zamijene neke dizel-modele novim dizel-elektro hibridnim vozovima na sjeveroistoku, zapadu i jugu zemlje.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: