Pod budnim okom cijelog svijeta: Australija će “natjerati” Fejsbuk i Gugl da plate za vijesti

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Fejsbuka i Gugla da australskim medijima plate za objavljene vijesti, što je potez čiji je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i biće pod budnim okom cijelog svijeta.


Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internet kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine biti uređeno zakonom, rekao je ministar financija Džoš Frajdenberg.

“To bi bilo pošteno za poslovanje australijskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje”, rekao je on novinarima u Melburnu, navodeći da je “u pitanju budućnost australijske medijske sredine”, prenio je SEEbiz.

Taj potez je usledio nakon što su tehnološki divovi počeli da se brane od strože regulative širom svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Gugl i Fejsbuk za zloupotrebu tržišne moći.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australijska vlada je krajem prošle godine zatražila od Fejsbuka i Gugla da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korišćenju njihova sadržaja. Pregovori nisu urodili plodom, pa zvanična Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade doneti zakonske obaveze.

Gugl kaže da uredba ignoriše “milijarde klikova” koje šalje australijskim medijskim kućama svake godine.

“To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da australijska vlada pre interveniše nego što pušta da tržište samo radi. Ne čini ništa da reši temeljne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vrijeme”, izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Gugla za Australiju i Novi Zeland.

Fejsbuk za sada nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdoća, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovaracki sto uslijed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

“Dok druge zemlje pricaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australijska vlada…prva je na svijetu koja je reagovala”, rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Mićael Miller.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih 10 godina ugašeno 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Guglu i Fejsbuku koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj. Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Guglu i Fejsbuku, rekao je Frajdenberg.

Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele. Medijske firme u Nemackoj, Francuskoj i Španiji pokušale su da donesu nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Gugl da plati licence kad objavljuje isečke iz njihovih novinskih članaka.

Gugl je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isečke evropskih medijskih kuća, dok je najveća nemacka medijska kompanija, Axel Springer, dozvolila da u pretrazi budu njene vesti kada padne posećenost njenih stranica.

Ostavite komentar: