“Pipistrel” slovenački avion na električni pogon – VIDEO

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svijetu koji je sertifikovan od strane Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), što znači da ispunjava sigurnosne standarde i može se komercijalno koristiti.

Avion na baterije, “Pipistrel Velis Elektro”, mali je dvosjed, namijenjen za obuku pilota. leti 50 minuta, plus rezerve, što je tipično za upotrebu u školama letenja.

Sertifikovani tip znači da se avion može komercijalno koristiti bez ograničenja i ovo je zaista korak za vazduhoplovstvo u cjelini, što će omogućiti elektrifikaciju i mnogo većih letjelica.

“Pipistrel” bi ove godine trebalo da isporuči 31 avion ‘Velis Elektro’ kupcima u sedam različitih zemalja. Ovo je uzbudljiv proboj na tržište,” rekao je izvršni direktor EASA Patrik Ki.

“Ovo je prvi električni avion koji je EASA sertifikovala, ali sigurno neće biti i posljednji, jer avio industrija prati nove tehnologije za smanjenje buke i emisija i za poboljšanje održivosti letjelica”, naveo je Patrik Ki.

U timu za sertifikaciju bili su stručnjaci iz nadležnih francuskih i švajcarskih institucija. kompanija sarađuje sa Uberom u pokušaju da se uvede leteći taksi.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: