Pijaća voda za sve: Ruski naučnici razradili najnoviji sistem za prečišćavanje vode

Naučnici sa Politehničkog univerziteta u Tomsku razradili su kompaktne, ekonomične sisteme za prečišćavanje vode, zasnovane na jedinstvenoj tehnologiji, koji će pomoći u obezbjeđivanju vode za piće u udaljenim naseljima, saopštila je pres-služba Univerziteta.

Prema podacima UN, danas oko dvije milijarde ljudi nema pristup čistoj vodi za piće. Da bi se riješio ovaj problem, 2017. godine je u Tomskoj oblasti formiran program „Čista voda“, u okviru kog su 2019. godine modernizovani sistemi za prečišćavanje vode u regionu.

Prema riječima naučnika sa Univerziteta, nova tehnologija će omogućiti da se prečišćena voda odmah dostavi u vodovodnu mrežu, a ne da se šalje u velike stanice za prečišćavanje vode, kao što je bio slučaj ranije.

Takav pristup je ekonomičan kada je riječ o održavanju i rekonstrukciji mreža i o radu velikih stanica za prečišćavanje vode.

„Sistem je jedinstven zbog visoke efikasnosti resursa, koji značajno smanjuju potrošnju električne energije i vode, kao i zbog kompaktnosti i prilagodljivosti različitim izvornim vodama sa različitim zagađivačima. Pored toga, tehnologija je opremljena sistemom daljinskog upravljanja i automatizacijom, zasnovanom na bazi savremenih sistema“, objasnio je Andrej Matvejev, glavni inženjer projekta iz Naučno-proizvodne laboratorije „Čista voda“ pri Univerzitetu.

Kako su ocijenili tomski naučnici, za razliku od stranih pandana, koji su zasnovani na tehnologiji prečišćavanja korišćene vode, ruski prečišćivači vode troše mnogo manje električne energije.

Pored toga, tehnologija za prečišćavanje ne zahtijeva reagense, a svaka stanica za prečišćavanje vode formira se za konkretne potrebe naselja.
Svi sistemi su objedinjeni jedinstvenim dispečerskim sistemom, koji omogućava da se svakodnevno dobijaju informacije o stanju opreme i o potrošnji vode i električne energije.

Danas stanice funkcionišu u raznim oblastima Tomske oblasti, uključujući i sjeverne regione, u kojima vladaju surovi klimatski uslovi.

Desetine hiljada seljana je dobilo pristup pijaćoj vodi. Stručnjaci sa Univerziteta su uvjereni da se takva postrojenja za prečišćavanje vode mogu koristiti u svim zemljama svijeta sa različitom klimom.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: