Pažnja, pažnja! Struka upozorava – botovi na Telegramu kreiraju lažnu golotinju

Stručnjaci su otkrili dipfejk (duboko lažno) ekosistem u okviru Telegram platforme, a riječ je o botovima koji na zahtjev kreiraju lažne fotografije s elementima golotinje.

Korisnici koji su sistem isprobavali tvrde da uglavnom kreira nage prizore onih koje poznaju i to tako što uzima fotografije s društvenih platformi, a potom ih pretvara u nešto drugo.

Tako nastale fotografije se dijele na posebnim Telegram kanalima i sistem to već smatra opasnim.

Do sada je kreirano preko 100 hiljada fotografija koje su potom dijeljene na Telegramu, a najveći dio korisnika koju su koristili ove usluge dolazi iz Rusije, čak njih 70 odsto, te susjednih zemalja.

Softver koji se koristi za stvaranje tih slika poznat je od ranije. Riječ je o softveru koji je poznat pod imenom Dipnud, a prvi put se na internetu pojavio prošlog juna. Kreatori su ga uklonili rekavši da je “vjerojatnost da će ga ljudi zloupotrijebiti previsoka”, piše The Verge.

Međutim, on se i dalje širi putem povratnih kanala.

Botovisu potpuno besplatni, a prizori koje kreiraju su označeni vodenim pečatima i sadržavaju samo djelimičnu golotinju. Oni koji žele slobodnije slike bez obilježja, za sto slika moraju izdvojiti tek 1,28 dolara, prenosi Geek.

Ostavite komentar: