“Paradoks djeda”: Naučnici dokazali da je putovanje kroz vrijeme ipak moguće

Naučnici u Australiji tvrde da su dokazali da je putovanje kroz vrijeme teoretski moguće nakon rješavanja “Paradoksa djeda”.

Fizičari sa Univerziteta u Kvinslendu koristili su matematičke modele kako bi “pomirili” Ajnštajnovu teoriju opšteg relativiteta i klasičnu dinamiku. Sukob ova dva sistema je u srži čuvene logičke greške o putovanju kroz vrijeme, poznate kao “Paradoks djeda”.

Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost da osoba koja koristi vremensku petlju putuje u prošlost kako bi ubila svog djeda. Međutim, klasična dinamika nalaže da bi slijed događaja nakon djedove smrti kulminirao time da vremenski putnik uopšte kasnije i ne postoji.

“Kao fizičari, želimo da razumijemo najosnovnije zakone, i godinama sam se zbunjivao kako se nauka o dinamici može uklapati s Ajnštajnovim predviđanjima”, rekao je Žermen Tobar, koji je vodio istraživanje.

Za svoje proračune, naučnici su koristili pandemiju virusa korona kao model za utvrđivanje da li bi dvije teorije mogle da postoje istovremeno.

Zamišljali su putnika kroz vrijeme kako pokušava da se vrati i da spriječi nultog pacijenta da se zarazi. Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost putovanja kroz vrijeme, ali nauka o dinamici bi značila da putnik ne može da se miješa u osnovni slijed događaja.

Dakle, ako putnik kroz vrijeme uspije da spriječi širenje virusa, to bi eliminisalo njegovu početnu motivaciju za putovanje u prošlost.

“U primjeru nultog zaraženog, možda biste pokušali da to spriječite, ali time biste se vi zarazili i postali nulti pacijent, ili bi to bio neko drugi”, rekao je Tobar.

“Bez obzira na to šta ste uradili, ‘glavni’ događaji samo bi se kalibrirali oko vas. To bi značilo da će se, bez obzira na vaše postupke, pandemija desiti, dajući vašem mlađem ‘ja’ motivaciju da se vrati i zaustavi virus. Događaji će se uvijek prilagoditi kako bi se izbjegla bilo kakva nedosljednost”, rekao je Tobar.

Kako je dodao, otkriveni “opseg matematičkih procesa” znači da je putovanje kroz vrijeme logično moguće u našem univerzumu bez ikakvog paradoksa, prenosi Independent. Glavni istraživač na projektu, Fabio Kosta, izjavio je kako je “matematika tačna, a rezultati naučna fantastika”.

Ostavite komentar: