Otvoren 9. Festival nauke u Banjaluci

Deveti Festival nauke u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske otvoren je danas u 10:00 časova u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Festival nauke traje dva dana i održava se na četiri lokacije: u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine, gdje su predviđene izložbe, eksponati i naučni ekperimenti, u tržnom centru Delta planet i na Prirodno-matematičkom fakultetu (Mladena Stojanovića 2) gdje posjetioce očekuju dva planetarijuma, u kojima se projektuju slike zvjezdanog neba i svemira.

Novinarima se ovom prilikom obratio pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić i naglasio da su izdvajanja za nauku u Republici Srpskoj povećana u ovoj godini, ali su i dalje ispod evropskog prosjeka.

– U zemljama okruženja izdvajanja za te namjene su, takođe, ispod evropskog prosjeka i, ako želimo napraviti veće iskorake, mora se nešto uraditi i na tom polju – naglasio je Marčić.

On je naveo da je u cijeloj Evropi trend popularizacije nauke kako bi se što više mladih opredijelilo za tehničke fakultete koji su ključni za razvoj privrede.

– Na festivalu imamo predstavnike različitih fakulteta, instituta i srednjih škola i nadamo se da će viđeni eksponati ostaviti traga na mladima i da će ih to opredijeliti da se u budućnosti bave naukom – rekao je Marčić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je da ovaj festival treba njegovati jer, između ostalog, omogućava široj javnosti da vidi kakva su naučna istraživanja i rezultati, te koje su moguće praktične realizacije u istraživanjima.

On je dodao da je Elektrotehnički fakultet pripremio više prezentacija, među kojima se jedna odnosi na univerzalnu meteorološu stanicu koja mjeri temperaturu vazduha, vlažnost, UV zračenje i dosta drugih parametara, kao i prezentaciju o daljinskoj kontroli semafora.

Dekan Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine Dalibor Stević, koji prisustvuje otvaranju Festivala nauke u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da na manifestaciji učestvuje pet fakulteta ovog univerziteta, što govori o strateškom opređeljenju Univerziteta da doprinese stalnom povećanju broja naučno-istraživačkih radova.

 

Izvor.(Vlada RS)

 Ostavite komentar: