Otkriveno koji internet pregledač je najranjiviji

Novo istraživanje kompanije AtlasVPN otkriva nam koji internet pregledač je bio najranjiviji tokom 2022. godine.

Prema navodima iz izvještaja ove kompanije, to je Chrome. Popularni pregledač je samo tokom ove godine zabilježio 303 ranjivosti.

Pored toga, Chrome je i jedini internet browser koji je već zabilježio nove bezbjednosne ranjivosti tokom oktobra ove godine.

Nakon Gugl Chromea, daleko iza na drugom mjestu, nalazi se Mozilla Fajerfoks sa 117 ranjivosti otkrivenih tokom ove godine.

Majkrosoft Edge se nalazi na trećem mjestu sa 103 ranjivosti, dok su Safari i Opera na četvrtom i petom mjestu sa 26 i nula ranjivosti.

Kada je u pitanju ukupan broj ranjivosti, koji je do sada otkriven, Chrome je i ovdje na prvom mjestu sa 3159 ranjivosti od njegove objave u septembru 2008. godine.

Iako su Fajerfoks, Safari i Opera stariji nego Chrome, imaju značajno manje ukupno otkrivenih ranjivosti: 2361, 1139 i 344. Edge, koji je objavljen 2015. godine, ima ukupno 806 otkrivenih ranjivosti.

Korisnicima se preporučuje da, kako bi smanjili rizik od hakerskih napada, instaliraju ažuriranja za internet pregledače čim se pojave.

Pored toga, potrebno je voditi računa o tome koje ekstenzije se instaliraju i korisnicima se preporučuje da se čuvaju od phishing napada.

 

 

Ostavite komentar: