Otkrivena velika mana: Teslu moguće ukrasti za 10 sekundi VIDEO

Britanski stručnjak za kibernetičku sigurnost otkrio je veliku manu na Teslinim modelima 3 i Y, koju lopovi mogu da iskoriste i da vrlo jednostavno i brzo ukradu vozilo.

Vozači Tesle možda vole jednostavan sistem ulaska u vozilo bez ključa, ali bi zbog ove tehnologije mogli lako i da ostanu bez zbog automobila.

Prema riječima Sultana Qasima Khana, bezbednosnog konsultanta britanske kompanije NCC Group, Teslina dva modela, 3 i Y, moguće je jednostavno hakovati, otključati, startovati i voziti. Ukoliko se preusmjeri komunikacija između mobilnog telefona ili priveska za ključeve vlasnika i automobila, hakeri mogu da zavaraju ulazni sistem da pomisli da je vlasnik fizički blizu svog vozila. Khan ističe da hakerski napad nije specifičan samo za Teslu, iako je ovu tehniku demonstrirao na jednom od svojih automobila marke Tesla, piše dnevnik.hr.

Kako to izgleda, pogledajte u ovom video snimku:
Sistem otključavanja bez ključa kod Tesle se zasniva na Bluetooth Low Energy (BLE) protokolu, koji je za većinu hakera vrlo lak za ometanje. Za sada ne postoje dokazi da su lopovi koristili hakerski napad za krađu Teslinih vozila. Kompanija za sada nije komentarisala ovu sigurnosnu slabost.

Khan je upozorio vlasnike na ozbiljan potencijal za krađu vozila ali prema njegovim riječima čelnici kompanije ne smatraju da postoji značajan rizik.

“Kako bi spriječili hakerske napade, proizvođač bi morao da napravi hardverske promjene i da promijene svoj sistem ulaska bez ključa”, dodaje Khan.

Ova objava došla je nedugo nakon što je još jedan bezbjednosni ekspert, David Colombo, pokazao način na koji se mogu hakovati pojedine funkcije na Teslinim vozilima, poput otvaranja i zatvaranja vrata ali i kontrolisanja jačine zvuka.

BLE protokol je napravljen kako bi jednostavno povezivao uređaje putem interneta, ali je takođe postao metoda koju hakeri koriste kako bi otključali pametne tehnologije poput kuća, automobila i telefona. NCC Grupa je saopštila da je uspješno izvršila napad na nekoliko drugih proizvođača automobila i njihovu tehnologiju.

U demonstraciji, Khan je izveo takozvani napad relejima, u kojem haker koristi dva mala hardverska uređaja koji proslijeđuju komunikaciju. Kako bi otključao automobil, Khan je jedan relejni uređaj postavio na otprilike 15 metara od pametnog telefona ili priveska za ključeve vlasnika Tesle, a drugi, uključen u njegov laptop, blizu automobila. Tehnologija je koristila prilagođeni kompjuterski kod koji je Khan dizajnirao za Bluetooth razvojne komplete, koji se prodaju putem interneta za manje od 50 dolara.

Hardver koji je potreban za krađu Tesle košta oko 100 dolara i može se vrlo lako kupiti onlajn. Kada su releji postavljeni, hakovanje traje samo 10 sekundi. Računica je jednostavna – uz malo hakerskih metoda i 150 dolara moguće je otključati i ukrasti ne samo Teslu, već veliki broj modernih automobila.

Ostavite komentar: