Otkriće na bazaltnoj stijeni: Pronađen natpis posljednjeg kralja Vavilona star 2.550 godina

Natpis star 2.550 godina, napisan u ime posljednjeg kralja Vavilona Nabonida, otkriven je na bazaltnoj stijeni na sjeveru Saudijske Arabije, saopštila je Komisija za turizam i nacionalno nasljeđe te zemlje.

Gravura na vrhu natpisa prikazuje kralja Nabonida kako drži skiptar, kao i još četiri slike, među kojima su cvijet, zmija i prikaz Mjeseca.

Vjeruje se da te slike imaju religiozno značenje, prenosi Live science. Ispod gravura je oko 26 redova klinastog pisma, koje trenutno dešifruju stručnjaci.

To je, ističe se u saopštenju, najduži natpis na klinastom pismu ikada pronađen u Saudijskoj Arabiji, prenio je Historiblog. Natpis je pronađen u Al Hajtu u regionu Hail, gdje se nalaze brojne drevne lokacije, među kojima su ostaci tvrđava, umjetnost u kamenu i vodovodne instalacije.

Kralj Nabonid vladao je od 555. do 539. godine prije nove ere. Vavilonsko carstvo se prostiralo od Persijskog zaliva do Sredozemnog mora, a Nabonid je na početku vladavine osvojio dio današnje Saudijske Arabije i na da živi u gradu Tajma, gdje je ostao do 543. godine prije nove ere.

Zašto je odlučio da duže vrijeme živi u današnjoj Saudijskoj Arabiji, stvar je rasprave među istoričarima, a pojedini stručnjaci smatraju da su vjerovatni razlog sukobi s vavilonskim sveštenicima.

Na kraju Nabonidove vladavine Vavilonsko carstvo se našlo na udaru Persijskog carstva, koje je predvodio kralj Kir Veliki.

Persijanci su zauzeli Vavilon 539. godine prije nove ere, a Vavilonsko carstvo se srušilo. Sudbina Nabonida poslije sloma nije poznata.

Ostavite komentar: