Novi problemi za Netflix: Korisnici neće dodatno da plate za dijeljenje naloga

Netflix testira zabranu dijeljenja lozinki uz mnogobrojne probleme koje to izaziva, a ljude muči i što moraju dodatno da plate.

Netflix nas je razočarao provlačenjem tj. ukidanjem srpskog jezika iz svoje ponude titlova i sinhronizacije, ali stiže još loših vijesti.

Nije tajna da striming servis, koji se od kraja prošle godine muči da dostigne svoje ciljeve i gubi korisnike, najavljuje lov na sve one koji dijele pretplatu na pola ili više, odnosno dijele naloge među sobom.

Sistem koji je Netflix osmislio još uvijek nije objašnjen u potpunosti, ali se primjenjuje u Južnoj Americi, a prvi izvještaji o uspjehu su “onako”, tvrde izvori upućeni u situaciju.

Od marta u Čileu, Peruu i na Kostariki onemogućio je dijeljenje lozinke među korisnicima koji nisu dio istog domaćinstva, kako to opisuju strani mediji, uz napomenu da oni koji ne plaćaju za nalog punu cijenu sad moraju da plate 2,99 dolara za svaku osobu koja gleda izvan domaćinstva koje plaća pretplatu, prenosi “Mondo” portal.

Rest of the World portal razgovarao je sa desetinama korisnika nove Netflix politike dijeljenja lozinki uz pretplatu u Peruu, koji su otkrili da su poruke koje su dobijali i objašnjenja o promjeni politike poslovanja zbunjujuća i da ih niko praktično nije primoravao da plaćaju ništa dodatno, iako su dobili poruke da bi trebalo da plaćaju.

Takođe, ono što pretplatnike najviše zbunjuje jeste definicija “domaćinstva” i ono što Netflix kompaniji “domaćinstvo” znači. Ipak, predstavnik Netflix-a je pokušao da objasni da kompanija definiše “domaćinstvo” kao ljude koji dijele fizičko prebivalište, ali to ne mora da znači da su ti ljudi nužno članovi najuže porodice ili rod.

Trenutno na Netflix platformi najviše korisnika privlači Stranger Things 4 serija, koja se prikazuje od kraja maja, dok će drugi dio stići od 1.jula, do kada će Netflix nastaviti da testira svoj novi pristup i zabranu dijeljenja lozinke.

Zanimljivo je da su na ovu novu praksu reagovala i regulatorna tijela sve tri zemlje u kojima Netflix testira naplaćivanje dijeljenja lozinki i opisali odluku kao lošu i podložnu manipulacijama i različitim načinima interpretacije.

Ono što je za sada poznato putem korisničkog servisa u ove tri zemlje jeste da kad Netflix definiše domaćinstvo u okviru jednog doma, kuće ili stana, njegovi članovi mogu da dijele isti nalog sa udaljenih lokacija putem koda, koji se unosi svaki put kad se servis gleda.

Mehanizam koji sprečava zloupotrebu koda jeste fiksni broj članova domaćinstva, koji su korisnici u obavezi da prijave kad se registruju tj. dopunjavaju informacije o svom nalogu. Recimo, ako je domaćinstvo definisano sa četiri člana kod mogu da koriste četiri člana porodice tj. domaćinstva bez dodatne naplate. Svi izvan toga morali bi da plate 2,99 dolara, a ko pokuša da lažira bilo šta biće isključen trajno sa Netflix-a.

Za sada nema nikakvih podataka o tome kada bi mogao da krene Netflix sa reklamama, kao ni kada će dijeljenje lozinko globalno biti zabranjeno.

 

 

Ostavite komentar: