Novi Chrome update produžiće trajanje baterije laptopa do dva sata

Chrome browser ima reputaciju kao baterijski zahtevan program, naročito kada se otvori veliki broj tabova. Na sreću, Google je riješio da popravi taj problem.

Nova, eksperimentalna opcija u Chrome 86 verziji biće zadužena za optimizaciju upotrebe energije, gašenjem nepotrebnih JavaScript tajmera i trekera, za sve tabove koji su u pozadini.

Ispostavilo se da smanjenje upotrebe enrgije na ovaj način može da bude prilično veliko. Google je uspio da produži vijek trajanja baterija za čak dva sata, na testu gdje je korišćeno 36 otvorenih tabova i jednan praznan tab u fokusu. Jeste da je u pitanju ekstremna situacija, ali ne i nemoguća. Kod tab-ova sa otvorenim YouTube-om smanjenje je manje, ali i rezultat od 36 dodatnih minuta nije za bacanje.

Vjeruje se da će ova opcija postati standardna u nekoj od narednih verzija Chrome browser-a, a biće dostupna i za desktop i za mobilne verzije aplikacije. Ako se to desi, Google će uspjeti da riješi jednu od čestih zamjerki korisnika prenosnih računara, od kojih neki upravo zbog toga daju prednost konkurentskim browser-ima, prenosi PC Press.

 

 

Ostavite komentar: