Novčanik u telefonu: Ovo su najbolje aplikacije za organizovanje novca i plaćanje

DueKada je 2015. godine pokrenut Due, on se fokusirao na pružanje inovativnog rješenja za fakturisanje i praćenje vremena kako za frilensere tako i za mala preduzeća. Kompanija se ubrzo proširila nudeći sigurne digitalne novčanike uz mogućnosti ePaymenta, eBanka i obrade plaćanja.

Due takođe ima mogućnosti upravljanja projektima i klijentima te je na kraju postao opcija za sve kompanije. Due naplaćuje 2,85 odsto po proviziji bez obzira na to na kojem kraju svijeta živite. Takođe, nema nikakvih skrivenih naknada ili dodatnih troškova.

Cash App

Cash App je predstavljen 2014. godine i omogućava korisnicima beskontaktno plaćanje iPhoneom 6 i novijim ili iPadom. Ovaj digitalni novčanik kao i ostali takođe čuva podatke o kreditnoj i debitnoj kartici, međutim, te se informacije pretvaraju u tokene koji služe za identifikaciju prilikom pristupa Internet bankarstvu za fizička lica te je tako pristup moguć samo uz otisak prsta.

Drugim riječima, ovo je jedan od najsigurnijih dostupnih novčanika. Cash App je takođe lansirao još jednu aplikaciju koja se zove “novčanik”, a koja pohranjuje sve podatke, počevši od karata za putovanj, preko ulaznica za koncerte i kino pa sve do kartica lojalnosti i kupona.

Google Wallet

Do 2016. godine, Google Wallet je bio mobilna, a sada je web aplikacija koja omogućava slanje novca bilo kome ko živi na području SAD. Za to je potrebno da unesete e-mail adresu ili broj telefona kako bi se novac “skinuo s debitne kartice, bankovnog računa ili digitalnog novčanika. Ta procedura traje samo nekoliko minuta i biće vam potreban PIN za Google Payments pristup sredstvima.

Android Pay

Android Pay je Googleova sigurna i brza opcija plaćanja pametnim telefonom u trgovini koja je “ugrađena” direktno u operativni sistem. Kao i većina drugih digitalnih novčanika i Android Pay se oslanja a NFC tehnologiju koja omogućava plaćanje dodirivanjem (prislanjanjem) telefona uz telefon uz aktiviranu funkciju NFC. Android Pay čini privlačnim to što je Walgreen pokrenuo program lojalnosti za korisnike ove aplikacije, pa tako sada možete i hranu naručiti i platiti putem Grubhub.

Samsung Pay

Samsung Pay je pokrenut 2015. godine te za razliku od ostalih digitalnih novčanika koristi i NFC i MTS tehnologije. To znači da se mogu vršiti beskontaktna plaćanja na terminalima s omogućenim NFC-om i tradicionalnim terminalima s magnetnim trakama. Osim što možete u njega pohraniti svoje kreditne i debitne kartice, možete to isto učiniti i s poklon i nagradnim karticama te članarinama. Samsung je također omogućio i vlastiti sistem nagrađivanja za kupovinu.

PayPal

PayPal je jedan od najstarijih i najčešće korištenih digitalnih novčanika. Koristi se za plaćanje putem interneta i s relativnom lakoćom prebacuje sredstva između drugih strana. Dostupan je i za Android i iOS korisnike.

PayPal je unaprijedio svoje funkcije nakon potpisivanja ugovora s Mastercardom i procesorom kaartica First Data. To kupcima pruža mogućnost plaćanja putem aplikacije PayPal što je isti postupak kao opcija plaćanja dodirom kao što je to slučaj s Apple Payom ili provlačenje PayPal Mastercard kartice prilikom kupovine u trgovini.

Venmo

Govoreći o PayPalu, bitno je naglasiti da ona posjeduje i Venmo koja je vjerovatno napopularnij peer-to-peer aplikacija za plaćanje. Bitno je da samo povežete na nju kreditnu, debitnu karticu ili tekući račun te počnete vraćati svoje prijatelje, a također možete primati i uplate.

Venmo koristi šifriranje podataka kako bi zaštitio vaše finansijske podatke, a svoje transakcije možete dijeliti i porukom na Facebooku, Twitteru ili Foursquareu. Prenos bankovne i debitne kartice je besplatan, ali naknada za kartice iznosi 2,9 odsto.

Alipay

Kao dio giganta Alibabe, ne čudi da je ovaj kineski digitalni novčanik vodeće rješenje za plaćanje. Međutim, 2016. godine Alipay se preselio izvan kontinentalne Kine u Evropu i koristili su ga uglavnom kineski turisti za plaćanje u prodavnicama i primanje ponuda.

Za kompanije smještene u gradu koji je popularno turističko odredište ili ako vaše preduzeće ima internetsku trgovinu koja pruža usluge inostranim kupcima, onda svakako vrijedi isprobati Alipay.

Walmart Pay

Predstavljen tokom ljeta 2016. godine, Walmartov digitalni novčanik koristi QR kodove za razliku od kontaktnog plaćanja koje se oslanja na NFC tehnologiju. Ovaj novčanik je kompatibilan s Android i Apple telefonima, a može se koristiti i za organiziranje Walmart poklon kartica, izradu popisa za kupovinu, čuvanje Walmart računa, dopunjavanje recepata, pa čak i pronalaženje lokacije predmeta unutar vaše željene lokacije.

Dwolla

Dwolla pruža mrežu za digitalno plaćanje koje može prenositi novac između američkih bankovih računa i kreditnih zajednica jednostavno koristeći njihovu adresu e-pošte ili telefonski broj.

Postoji i funkcija digitalnog novčanika za pohranu ličnih podataka i podataka o plaćanju, tako da se transakcije mogu dogoditi u roku od dan. To olakšava slanje i primanje uplata, plaćanje zaposlenima, postavljanje obračuna. Nema naknada za transakcije, a pomoću intuitivnog API-ja kompanije Dwolla možete prilagoditi program tako da odgovara vrlo specifičnim potrebama.

Vodafone M-Pesa

Vodafone M-Pesa je platforma za mobilno plaćanje koja se prvenstveno koristi u Africi, posebno u Keniji, a dostupna je korisnicima i Androida i iOS-a. Mobilna usluga omogućava korisnicima da polože depozite i podignu sredstva, prebace novac drugim korisnicima, plate račune i kupe usluge mobilnog operatera. Naknade za transakcije između neregistrovanih korisnika koštaju približno od jednog do pet američkih dolara, piše Klix.

Ostavite komentar: