Nova umjetna inteligencija: Otkriva rak dojke godinama prije nego što se razvije

Institut za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT) razvio je umjetnu inteligenciju (AI) koja može prepoznati potencijalni razvoj raka dojke godinama prije nego što ga je moguće otkriti mamografom.

Kako ta tehnologija radi, objasnio je doktor Larry Norton koji radi na projektu. Naime, radi se o kompjuterski potpomognutoj detekciji koja postoji od kasnih 1990-tih, ali se tehnologija stalno poboljšava, javlja CNN.

MIT je koristio umjetnu inteligenciju kako bi predvidio razvoj raka dojke. Na fotografijama modela koje proizvodi moguće je vidjeti dio tkiva koji je identifikovan kao područje visokog rizika koji je četiri godine kasnije prerastao u karcinom.

“Mnogo je na fotografiji abnormalnosti koje vidite, ali to su zapravo promjene koje nisu karcinom. Ne možemo sve zvati karcinomom jer bi onda svako ko ide na mamografiju morao ići i na biopsiju. To nije baš praktično. Ono što radi MIT je identifikacija područja visokog rizika prije nego što u njima razvije rak dojke. Ono što ljudsko biće može, ali mašine ne, jeste naručivanje dodatnih testova kao što su mamografi sa kontrastom ili magnetna rezonanca”, objasnio je Norton.

Ističe kako je AI samo još jedan alat koji pomaže radiolozima da bolje interpretiraju nalaze.

Ostavite komentar: