Nova pravila na snagu stupaju odmah – YouTube uvodi zabrane!

Google je iz reklamnog prostora u zaglavlju odlučio izbaciti političke reklame i kockanje, a tu je i zabrana reklamiranja lijekova na recept i alkohola.

YouTube je postao izbirljiv oko reklama koje objavljuje u ‘jarbolu’ – velikom prostoru na vrhu glavnog zaslona stranice. Prema izvješću Engadgeta, zabranjene su neke izborne i politčke reklame, kao i one vezane uz kockanje, alkohol i lijekove na recept.
Ovo znači da u zaglavlju YouTubea više nećete vidjeti reklame za kasina ili političke kandidate, premda će promotivni materijali vezani uz ove teme i dalje biti prisutni u ostalim reklamnim prostorima. YouTube ih, doduše, planira ‘pomnije ocijeniti’ prije objave, saopštili su iz Axiosa.
Glavna stranica YouTubea jedna je od najposjećenijih stranica na svijetu te se smatra velikim favoritom brojnih oglašivača. YouTube je umjesto cjelodnevne objave reklame odlučio koristiti ciljano reklamiranje – konkretno, Trumpova je kampanja kupila oglasni prostor na sam dan glasanja – prije nego što je Google odlučio uvesti promjenu.
Google ovu odluku opravdava ‘boljim iskustvom za korisnike’. Kompanija je, podsjetimo, pauzirala sve izborne reklame nakon zatvaranja izbornih mjesta u SAD-u. Kompanija je napravila istu stvar nakon provale u Capitol Hill u januaru.

Ostavite komentar: