Nova ograničenja: Gugl planira promjenu privatnosti

Guglje objavio da usvaja nova ograničenja privatnosti koja će prekinuti praćenje aplikacija na njegovim Android uređajima.

Sličan potez napravio je Apple prošle godine i promijenio praksu oglašavanja nekoliko kompanija.

Guglje rekao da razvija nove zamjene za svoj reklamni ID, jedinstveni niz znakova koji identifikuje uređaj korisnika, fokusirane na privatnost.

Digitalni ID u pametnim telefonima često pomaže kompanijama za reklamne tehnologije da prate i dijele informacije o potrošačima, pišu Nezavisne.

Promjene bi mogle da utiču na velike kompanije koje su se oslanjale na praćenje korisnika u različitim aplikacijama, kao što je Meta. Apple-ova podešavanja su, posebno pogodila Metu.

Meta je rekla da će Apple-ove promjene privatnosti smanjiti prodaju aplikacije ove godine za oko 10 milijardi dolara.

Ta vijest je doprinjela brisanju 232 milijarde dolara sa tržišne kapitalizacije kompanije u jednom danu, što je na kraju bio ukupan iznos ispod 600 milijardi dolara. Prošlog juna, Meta je vrijedila više od bilion dolara.

Dok se Meta borila protiv Apple-ovih promjena, izrazila je podršku načinu na koji Gugl planira da primjeni svoja podešavanja privatnosti.

“Ohrabrujuće je vidjeti ovaj dugoročni, saradnički pristup Google-ovom personalizovanom oglašavanju za zaštitu privatnosti”, rekao je Graham Mudd, potpredsjednik za marketing proizvoda, reklame i poslovanje u Facebook-u.

“Radujemo se nastavku rada sa njima i industrijom na tehnologiji za poboljšanje privatnosti kroz industrijske grupe.”

Gugl je rekao da će nastaviti da podržava trenutne identifikatore u naredne dvije godine, što znači da druge kompanije imaju vremena da sprovedu promjene.

Apple je kritikovan od strane Facebook-a i drugih kompanija zbog uvođenja funkcije transparentnosti praćenja aplikacija, koja smanjuje mogućnosti ciljanja ograničavajući oglašivačima pristup identifikatoru korisnika iPhone-a.

Sa tom promjenom, korisnici su dobili iskačući prozor koji im omogućava da blokiraju aplikacije da prate njihove podatke u reklamne svrhe.

Guglje kritikovao Apple-ov pristup u svom postu na blogu bez imenovanja kompanije.

“Shvatamo da su druge platforme zauzele drugačiji pristup privatnosti oglasa, grubo ograničavajući postojeće tehnologije koje koriste programeri i oglašivači”, napisao je Anthony Chavez, potpredsednik Google-a za upravljanje proizvodima.

“Vjerujemo da bez prethodnog obezbjeđivanja alternativnog puta za očuvanje privatnosti takvi pristupi mogu biti neefikasni i dovesti do loših ishoda za privatnost korisnika i razvojne kompanije.”

Fokusiranje na prakse privatnosti moglo bi pomoći tehnološkom gigantu da preduzme regulatorna pitanja jer zakonodavci i potrošači postaju svjesniji i zabrinutiji za svoje lične podatke. Kompanija je saopštila da će blisko sarađivati sa regulatorima.

Ostavite komentar: