Nova alatka: TikTok kreatori će moći ograničiti klipove samo na odrasle osobe

TikTok kreatori koji prave sadržaj namijenjen više odraslim osobama uskoro će dobiti više alata za ograničavanje svoje publike.

Kreatorima će biti na raspolaganju opcija da spriječe korisnike mlađe od 18 godina da vide njihove klipove na TikToku ukoliko budu smatrali da je sadržaj prikladan samo za starije gledaoce, a tako uključuje seksualno sugestivan sadržaj koji ne krši pravila TikToka, ali je “na granici”.

TikTok je u oktobru saopštio da će kreatori dobiti nove funkcije za svoje livestreamove, koje se odnose na dobne restrikcije, kako bi mogli blokirati maloljetnike i spriječiti ih da gledaju neprikladan sadržaj. Međutim, sada se restrikcije šire i na standardne klipove, a biće dostupne korisnicima širom svijeta u narednim sedmicama.

“Da budemo jasni, naša pravila se i dalje u potpunosti primjenjuju na kreatore koji koriste ovu funkciju, a mi ćemo ukloniti sadržaj se odnosi na golotinju, kao i onaj koji krši druga pravila naše zajednice”, saopšteno je iz TikToka.

Određeni klipovi koji su dozvoljeni iako su na granici pravila poput “implicirane golotinje” i senzualnog sadržaja. Kreatori ih mogu objavljivati, ali TikTok blokira njihovu isporuku korisnicima na njihovim For You stranicama. Time je u proteklih 30 dana spriječeno da više od milion otvoreno seksualno sugestivnih klipova dođe do maloljetnika.

TikTokov algoritam za preporuke korisnicima servira različite sadržaje u brzom nizu i oni su često bez zajedničke poveznice. To znači da nakon snimka djeteta koje igra Minecraft može uslijediti snimak s odmora slavne osobe. Omogućavanje alata kreatorima za kontrolu njihovog reacha moglo bi riješiti neke od problema koji se odnose na prikazivanje neadekvatnih klipova mlađim gledaocima, a da pritom i dalje pružaju dozvoljeni sadržaj koji je na granici ili je pak namijenjen isključivo odraslim osobama.

Druge platofrme poput Instagrama takođe ograničavaju pristup osjetljivom sadržaju. Kompanija je u junu ažurirala svoja podešavanja kako bi korisnici mogli podesiti vrste preporuka koje žele dozvoliti, a opcije se kreću od strogih do potpuno fleksibilnih. Kreator i profesionalni profili mogu postaviti minimalnu starosnu dob za gledanje njihovog sadržaja.

Ostavite komentar: