Njemački div dobro posluje: Volkswagenu veći profit od električnih modela

Tokom događaja sazvanog u cilju predstavljanja godišnjih rezultata poslovanja grupacije Volkswagen, finansijski direktor konglomerata je objasino da će cilj koji je uprava postavila u pogledu dostizanja stope profita u segmentu električnih vozila za 2025. godinu, biti ostvaren i ranije.

Svi se sigurno sjećamo trenutka u kom je bivši i upokojeni izvršni direktor korporacije FCA, Serđo Markione molio javnost da ne kupuje jedini i papreno skup baterijski Fiat onog vremena, jer bi to podrazumijevalo enormni iznos gubitka za proizvođača. To je bilo prije samo nekoliko godina.

Pride, Renault, pa čak i Nissan su zahtijevali značajan protok vremena prije nego što su počeli da generišu dobit kroz proizvodnju i prodaju modela Zoe i Leaf.

Zapravo, bilo je potrebno da proizvodni kontingenti dostignu tako velike brojke, da bi nabavne službe proizvođača mogle da dođu u situaciju da ispregovaraju niže cijene ulaznih komponenti, kako bi se došlo do niže cijene koštanja.

Danas više nema takvih vijesti, posebno ne nakon što su proizvođače (bogataše) zdušno podržale i vlade brojnih moćnih država. Na snazi su jaki podsticaji za prelazak na električni pogon, i prodaja počinje procvat.

Logično, kompanije koje sklapaju električna vozila trljaju ruke, i bliži se momenat kada će i uprava Volkswagena moći da kaže s ponosom kako više zarađuje na proizvodnji i prodaji elektromobila od segmenta koji podrazumijeva plasman konvencionalnih četvorotočkaša.

Volkswagen grupa je predvidela da će marže ostvarene kroz ponudu električnih vozila prevazići uporedni parametar kod klasičnih modela, tamo negdje tokom 2025. godine, ali je glavni finansijski direktor sada donio uzbudljivije vijesti, doduše samo za investitore (vlasnike kompanije), ne i za kupce.

Njemački div se na putu ostvarenja cilja našao „prije roka“, pa sada procjenjuje da će se taj momenat dogoditi jednu do dvije godine prije izvorno planiranog.

Mora se reći da ulogu u ovakvom razvoju događaja igra i ekološki normativ Euro 7 koji stupa na snagu baš te 2025. godine, i koji u neposrednu opasnost dovodi i motore s unutrašnjim sagorijevanjem, u smislu njihovog istrebljenja.

E sad, ovo je informacija koja se može dvojako shvatiti. U nekom spletu okolnosti, ovdje bi i običan čovjek mogao da profitira, jer proizvođači automobila delimično (kažu bar da) finansiraju razvoj elektromobila kroz (enormne) cijene konvencionalnih modela koje prodaju danas.

Za tri godine bi za tim prestala potreba, ako je vjerovati zdravom razumu, pa bi i cijene klasičnih automobila trebalo da opadnu.

Ipak, ne sumnjamo da će automobilske kompanije opet naći neke izgovore i neke nove krize, nazvavši ih zdravstvenim, informacionim ili sličnim problemima u nabavci, pravdajući tako nova poskupljenja vozila, prenosi autorepublika.com.

Prokleta je duša u biznisu, ma koliko jela – uvijek je gladna.

Ostavite komentar: