Niko ne zna čija je: Misteriozna raketa pala na Mjesec i izazvala neuobičajenu posljedicu VIDEO

Raketa nepoznatog porijekla, koja se srušila na Mjesec ranije ove godine, napravila je dvostruki krater, što je veoma neuobičajeno, saopštila je NASA.

Lunarni orbiter NASA koji kruži oko Mjeseca zabilježio je snimak dva kratera, nakon što se „tijelo misteriozno rakete“ udarilo u površinu Mjeseca 4. marta, saopšteno je iz američke svemirske agencije, prenosi „Hil“. Dva kratera su prečnika oko 18 i 16 metara.
NASA pretpostavlja da je raketa imala veliko opterećenje na oba kraja, zbog čega su nastala dva kratera.

„Potrošena raketa ima masu koncentrisanu na kraju motora; ostatak rakete se uglavnom sastoji od praznog rezervoara za gorivo. Nijedan drugi udar raketnog tijela na Mjesec nije stvorio dvostruke kratere“, saopšteno je iz NASA

Do sada nijedna država ili agencija nije preuzela odgovornost za pad rakete na Mjesec, ali iz NASA navode da bi masa na oba kraja rakete mogla da im pomogne da identifikuju njeno porijeklo.

Astronomi su ranije iznosili nekoliko pretpostavki o porijeklu ove rakete. Vjerovalo se da je u pitanju raketa iz 2015. kompanije „Spejs iks“ najbogatijeg čovjeka na svijetu Ilona Maska. Međutim, iz Maskove kompanije su tvrdili da nemaju veze sa njom. Takođe, astronomi su iznijeli i tezu da se radi o svemirskom otpadu nastalom lansiranjem rakete iz Kine 2014. godine.

Međutim, Kina poriče da je u pitanju raketa iz te zemlje i navodi da je njihova raketa izgorjela pri ponovnom ulasku u atmosferu.

 

 

Ostavite komentar: