Nevjerovatan poduhvat: Ovaj čip će direktno “strimovati” muziku u vaš mozak, liječiće i depresiju VIDEO

Misteriozna startap kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu Ilona Maska, razvija čip koji će omogućiti čovjeku da direktno “strimuje” muziku u mozak, tvrdi američki milijarder.

Mask, koji predvodi svemirski program SpaceX i kompaniju Tesla, objavio je da će nove informacije otkriti za mjesec dana, iako je nedavno počeo da objavljuje detalje ovog projekta putem društvene mreže Tviter.

Mask je potvrdio da će tehnologija kompanije Neuralink omogućiti ljudima da “slušaju muziku direktno iz tih čipova”. On je istakao da bi ovaj pronalazak trebalo da “pomogne ljudima da kontrolišu nivo hormona u korist osobe i poveća sposobnosti čovjeka, kognitivne sposobnosti, ali i utiče na spuštanje ankcioznosti itd”.

Ranije u toku mjeseca, Mask je istakao da će čip moći da liječi depresiju i bolesti zavisnosti tako što bi “tretirao” dijelove mozga koji izazivaju te posljedice.
Kompanija Neuralink osnovana je 2016. godine, a do sada je održala jednu javnu prezentaciju o tome kako bi tehnologija koju razvijaju trebalo da funkcioniše, navodi Independent. Mask je 2019. godine rekao da taj startap radi na uređaju koji bi mogao da ostvari direktnu vezu između kompjutera i čipa koji bi bio ubačen u mozak čovjeka.
Tehnoglobija bi mogla da bude korišćena da pomogne ljudima koji pate od bolesti mozga kao što je Parkinsonova bolest, ali kako kaže Musk, glavni cilj Neuralinka jeste da omogući ljudima da može da se takmiči sa vještačkom inteligencijom, piše Independent.

Proces čipovanja

Mask je objasnio da je zahvat ubacivanja čipa u ljudski mozak sličan laserskoj operaciji skidanja dioptrije oka (LASIK). Ističe se da će dio procesa uključivati i robota neurohirurga, koji će ubacivati dijelove koji će biti povezani sa kompjuterskim čipom u ljudskom mozgu. Prema istraživanju, kabal USB-C omogućiće potpuni protok informacija ka mozgu bez ograničenja.

Podsjećanja radi, Musk je u maju ispisao stranice istorije tako što je postao prvi privatnik u istoriji svermijskih letova koji je poslao ekipu NASA u kosmos u okviru programa SpaceX.

Ostavite komentar: