Netflix otpustio 150 radnika: Gube pretplatnike prvi put u deset godina

Popularni streaming servis Netflix otpustio je oko 150 zaposlenih mjesec dana nakon što je potvrdio da gubi pretplatnike prvi put u deset godina.

Smanjenje broja zaposlenih se odnosi uglavnom na američki ured u Kaliforniji, a grupa od 150 ljudi čini oko 3 posto sjevernoameričke radne snage. Iz Netflixa je saopšteno da su otkazi posljedica pada prihoda nakon što je došlo do egzodusa gledalaca ove godine.

“Ove promjene su načinjene primarno zbog poslovnih potreba, a ne zbog individualnih performansi i zbog toga ih je bilo teško napraviti jer se niko od nas ne želi rastati od sjajnih kolega”, saopšteno je iz Netflixa.

Koji sektori poslovanja su u pitanju, zasad nije zvanično saopšteno, ali Los Angeles Times piše da su otkazi uručeni zaposlenima sektora za regrutovanje, komunikacije i sadržaj.

U aprilu je Netflix saopštio da je izgubio 200.000 pretplatnika u prva tri mjeseca 2022. godine te je upozorio da se u narednom kvartalu očekuje gubitak čak dva miliona pretplatnika. Ove vijesti su dovele do pada dionica kompanije za 35 posto u jednom danu. Sada dionica vrijedi 190 dolara, a to je pad od 46 posto u odnosu na najviši nivo, prenosi Klix.

Netflix danas širom svijeta ima 220 miliona pretplatnika te je i dalje ubjedljiv lider na tržišti. Konkurencija su mu platforme Disney Plus, HBO i Amazonov Prime Video.

Povlačanje Netflixa iz Rusije je kompaniju “koštalo” 700.000 pretplatnika.

Gubici su rezultirali otkazivanjem nekoliko projekata iz Netflixove produkcije. Kompanija pokušava osmisliti jeftiniji model usluge baziran na reklamama, a takođe namjerava riješiti problem dijeljenja šifri naloga.

Ostavite komentar: