Nesvakidašnji poduhvat nije bio lak: Prepravili dizel motor da radi na benzin VIDEO

Projekat je možda besmislen, ali pomaže da se shvati razlika u funkcionisanju dva tipa motora.

Ruski Jutjub kanal Garage 54 poznat je po nesvakidašnjim i često potpuno beskorisnim projektima i prepravkama automobila i motora.

Ipak, zaljubljenici u četvorotočkaše i mehaniku mogu iz njihovih poduhvata da nauče neke osnove funkcionisanja automobila i pogonskih sklopova.

Tema najnovije epizode bila je prepravka dizelskog u benzinski motor. Iako se ova dva tipa motora tehnološki značajno razlikuju, ruski inženjeri dali su sebi zadatak da natjeraju Toyotin dizel motor da radi pomoću benzina.
Ali to nije bio lak poduhvat. Benzin i dizel gorivo različito sagorijevaju u motoru, što znači da je bilo potrebno napraviti značajne promjene na pogonskoj jedinici, piše revijahak.hr.

Jedna od njih je pitanje kompresionog odnosa u komori za sagorijevanja, koji je previsok u dizel motorima. Projekat je započet rastavljanjem motora, čišćenjem dijelova i mjerenjem komore za sagorijevanje. Inženjeri su zatim smanjili kompresioni odnos stanjivanjem klipova i drugim izmjenama.

Međutim, kompresioni odnos bio je samo jedna od prepreka za pretvaranje dizel motora u pogonsku jedinicu na benzin.

Dizel motori nemaju svjećice, koje su neophodne benzinskom agregatu za sagorijevanje, pa su rupe za ubrizgavanje goriva modifikovane tako da odgovaraju svjećicama, dok je zupčanik dizelske pumpe visokog pritiska za gorivo prenamijenjen za rad sa svjećicama.

Nakon što su izmjene dovršene i motor ponovo sastavljen, došlo je vrijeme za prvo “paljenje”. Rusi su priključili akumulator, dodali gorivo i okrenuli kontakt. Motor je upalio u prvom pokušaju i mada nije radio glatko pri niskim obrtajim, ipak je startovao bez problema.

Ostavite komentar: