Nestašica čipova: Moguće poskupljenje uređaja koje svakodnevno koristimo

Problemi s nestašicom čipova koji utiču na brojne industrije – od računalne do automobilske – sigurno će se nastaviti još neko vrijeme, a jedna od posljedica nestašice moglo bi biti i poskupljenje nekih uređaja.

Poskupljenja su već najavili proizvođači čipova, a najveći, TSMC, još je krajem prošle godine najavio povećanje cijena nekih komponenata i ukidanje popusta koje je davao partnerima, a mediji sada najavljuju nova poskupljenja.

Dio proizvođača čipova i komponenata, zbog povećanih troškova sirovina i u proizvodnji, od početka prošlog mjeseca povećao je cijene svojih proizvoda za između 10 i 30 odsto. Iako se u ovom slučaju ne spominje najveći proizvođač čipova TSMC (koji je, dakle, cijene korigirao još ranije), na popisu više od 30 kompanija koje su već povećale cijene nalaze se neka poznata imena ove industrije poput UMC-a, SMIC-a i PSMC-a.

Povećanje cijena moglo bi se negativno odraziti na manje i srednje kompanije te bi dio njih, ako se situacija ne popravi tijekom sljedećih mjeseci, mogao čak i bankrotirati.

Takođe, mediji spominju kako će, zbog velike potražnje, proizvođači u trećem kvartalu povećati cijene i DRAM memorije. Ono što možemo očekivati nakon informacija o povećanju cijena čipova jest, naravno, povećanje cijena tehnoloških uređaja koje svakodnevno koristimo, piše Zimo.

Ostavite komentar: