Neobična inovacija! Vještačka inteligencija za kvalitetnije sastanke

Vještačka inteligencija ocjenjivaće kvalitet poslovnih sastanaka i odlučivati o tome da li je sastanak bio uspješan ili ne, a Majkrosoft je ponudio sistem koji bi mogao da reguliše poslovne dogovore.

Američka kompanija je, zbog toga, prijavila zanimljiv patent u kojem je opisan sistem koji bi ocjenjivao sastanke zavisno od različitih faktora – poput govora tijela učesnika, njihovih izraza lica, pa čak i po ambijentu u kojem se održava (temperatura ili doba dana).

Taj sistem trebao bi da uključuje kamere i senzore koji bi pratili i analizirali sastanke, odnosno njihove učesnike, te bi na osnovu analize davao konačnu ocjenu. Na primjer, ako učesnici sastanka konstantno budu gledali u svoje mobilne uređaje ili imali nezainteresovane izraze lica, jasno je da takav poslovni susret neće dobiti visoku ocjenu.

Za analizu bila bi zadužena, naravno, vještačka inteligencija.

Korištenje takve tehnologije moglo bi unaprijediti sastanke, odnosno nadređenima bi bilo jasnije koliko je neki sastanak bio efikasan i ima li smisla u budućnosti održavati slične susrete.

Istovremeno, takva tehnologija mogla bi da utiče na same učesnike sastanka koji bi se, znajući da se njihovo ponašanje prati i analizira, mogli aktivnije uključiti u sam sastanak, prenosi portal “Engadžet”.Ostavite komentar: