Nekim od najpoznatijih vrsta drveća prijeti izumiranje

Neke od najpoznatijih vrsta drveća kao što su hrast, magnolija i javor među 30 su vrsta kojima prijeti izumiranje, upozorava Međunarodna organizacija botaničkih vrtova (BGCI).

U izvještaju o stanju drveća u svijetu objavljenom u srijedu, BGCI upozorava da bi više od 17.000 vrsta drveća u svijetu od ukupno 60.000 uskoro moglo nestati zbog sječe, krčenja šuma i ekstremnih vremenskih prilika.

Najranjivije je 440 vrsta koje imaju “još manje od 50 jedinki”, navodi se u izvještaju, koje se temelji na pet godina istraživanja u kojem je sudjelovalo 60 institucija i 500 naučnika.

Ljudi koriste gotovo svaku petu vrstu drveća “za hranu, gorivo, drvenu građu, lijekove, hortikulturu”, navodi BGCI, upozoravajući da se za samo oko 40 odsto vrsta može sa sigurnošću reći da nisu izložena riziku od izumiranja.

Najpogođenije zemlje

Najteže pogođene zemlje u apsolutnom smislu su Brazil, Kolumbija, Indonezija i Malezija, s između 5.000 i 9.000 ugroženih vrsta u svakoj od njih.

Indonezija i Malezija zajedno proizvode između 80 i 90 odsto svjetske proizvodnje palminog ulja na plantažama gdje su nekada bile prašume.

Sječa velikog tropskog drveća u jugoistočnoj Aziji dovela je do toga da su kritično ugrožene vrste kao što su bornejski orangutan, navodi organizacija, prenosi Index.hr.

Jon Paul Rodriguez iz Međunarodne unije za zaštitu prirode, koja popisuje ugrožene vrste, rekao je da bi taj izvještaj moglo biti “prvi korak” prema spašavanju ranjivih vrsta drveća.

Paul Smith iz BGCI-ja rekao je da su otkrića “poziv na buđenje” i da pokazuju da drveće u svijetu “treba pomoć”.

 

 

Ostavite komentar: