Nedostaju jasne informacije: Vocap korisnicima mora reći kako se njihovi podaci koriste

Evropska komisija prethodno je izrazila zabrinutost da potrošačima nedostaju jasne informacije o posljedicama njihove odluke da prihvate ili odbiju nove uslove korišćenja Vocapa.

Evropska komisija saopštila je juče da Vocap mora da razjasni neke nedavne izmjene svojih uslova korišćenja i politike privatnosti. Vocap mora da pruži ovo pojašnjenje u roku od mjesec dana kako bi bio usklađen sa evropskim Zakonom o zaštiti potrošača, u suprotnom smatraće se da aplikacija krši ovaj zakon.

Evropska komisija prethodno je izrazila zabrinutost da potrošačima nedostaju jasne informacije o posljedicama njihove odluke da prihvate ili odbiju nove uslove korišćenja Vocapa.

“Vocap mora da obezbijedi da korisnici razumiju na šta pristaju i kako se koriste njihovi lični podaci”, rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders u saopštenju.

Prošlog septembra Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznila je Vocap sa rekordnih 225 miliona evra jer nije bila transparentna u vezi sa dijeljenjem ličnih podataka korisnika. Pored toga, prošlog jula Evropska potrošačka grupa BEUC podnijela je žalbu Evropskoj komisiji u kojoj je tvrdila da Vocap ne objašnjava na jednostavan način kako se nova politika privatnosti razlikuje od prethodne. Potrošačima je teško da shvate kako će promene privatnosti uticati na njihovu privatnost.

U januaru prošle godine, Vocap je objavio novu verziju svoje politike privatnosti. Nova politika omogućava Vocapu da deli više korisničkih podataka sa svojom matičnom kompanijom Meta. Mnogi korisnici negodovali su ovaj potez aplikacije.

Prema evropskom Zakonu o zaštiti potrošača, preduzeća moraju koristiti jasne i transparentne ugovorne uslove i komercijalnu komunikaciju. Stoga, dvosmislen pristup Vocapa krši zakone o zaštiti potrošača.

Ostavite komentar: