Naučno otkriće bacilo sumnju: Maču Pikču bar dvije decenije stariji od procjena?

Naučno otkriće o Maču Pikčuu bacilo je sumnju u pouzdanost tumačenja kolonijalnih zapisa savremenih zapadnih istoričara, koji su radili na pretpostavci da je čuveno arheološko nalazište u Peruu izgrađeno nešto poslije 1438. godine.

Kako se navodi, više od 75 godina su mnogi istoričari i naučnici radili na ovoj pretpostavci, međutim poboljšane tehnike datiranja radioaktivnih ugljenika, sprovedene na posmrtnim ostacima, sada su otkrile kako bi ovaj lokalitet mogao biti barem dvije decenije stariji, prenosi Gardijan.

“Rezultati istraživanja sugerišu da rasprava o razvoju carstva Inka koja je prvenstveno zasnovana na kolonijalnim zapisima zahtijeva reviziju”, rekao je vodeći autor istraživanja, profesor Ričard Burger sa Univerziteta Jejl.

Maču Pikču je istorijsko mjesto, jedno od najpoznatijih u svijetu, ali njegova prošlost i ljudi koji su ga koristili ostaju među misterioznijim za zapadne istoričare.

Drevna citadela obično bi privlačila više od milion posjetilaca svake godine, međutim razumijevanje njene detaljne istorije otežale su velike kulturne razlike, poput nedostatka savremenih istorijskih zapisa ispisanih na način koji bi bio prepoznatljiv za Evropljane.

Kako bi se to riješilo, Burger je predvodio tim američkih istraživača kako bi sproveo datiranje ljudskih ostataka iz Maču Pikčua.

Datum do koga su istraživači došli približno bi se podudarao sa početkom španskog osvajanja carstva Inka.

“Ovo je prva studija zasnovana na naučnim dokazima koja daje procjenu o osnivanju Maču Pikčua i trajanju njegove okupacije”, rekao je Burger i dodao da raniji takvi pokušaji nisu dali dovoljno pouzdane rezultate.

Među akademicima postoji određena debata o relativnim vrijednostima istorijskih i arheoloških zapisa u razvoju istorijskih narativa.

“Hronologija Inka predmet je rasprave među arheolozima i istoričarima”, rekla je Gabrijela Ramos sa Univerziteta u Kembridžu.

Ostavite komentar: