Naučnik iz Srbije na pragu otkrića lijeka: Izmislio “trojanskog konja” koji zbunjuje ćelije karcinoma

Vidak Raičević, doktorant na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, bavi se istraživanjima u vezi sa liječenjem karcinoma. Ovaj mladi istraživač – saradnik na Katedri za organsku hemiju dobitnik je nagrade Matice Srpske za svoj rad. Vidak je na pragu jednog velikog otkrića u liječenju ove opake bolesti.

On je osmislio “trojanskog konja” koji bi trebalo da zbunjuje ćelije karcinoma. Njegov rad se bavi derivatizacijom steroidnih hormona čovjeka.

“Imamo molekule koje mogu da ugroze ćelije tumora, a ne mogu da ugroze zdrave ćelije. To je jako važno jer svako dejstvo na zdrave ćelije izaziva nus pojave. A idelno sredstvo, tzv. sveti gral medicinske hemije jeste lijek koji je efikasan, a bez nus pojava”, kaže Raičević.

Ipak dug je i zahtjevan put od otrklića molekula do lijeka.

“Veoma mali broj lijekova dolazi sa univerzitetskih centara. Negdje 80 odsto lijekova dolazi iz farmeceutskih kompanija. Oni imaju novaca, ljudstva i sredstava da organizuju sva potrebna istraživanja. Mi sarađujemo sa kolegama sa instituta za onkologoju Vojvodine i Srbije gdje vidimo kakav je efekat na izolovane ćelije i to jeste nešto što je porvi korak, ali za dalju proceduru potrebna je malo ozbiljnija finansijska konstrukcija”, rekao je on.

Ostavite komentar: