Naučnici zatečeni otkrićem da ćelije krvi nastaju iz dva različita izvora

Naša tijela su toliko komplikovana da čak i najvitalniji i dobro proučeni sistemi i dalje iznenađuju naučnike. Studija sprovedena na miševima, otkrila da ćelije krvi sisara, možda potiču iz dva različita izvora.

Istorijski gledano, ljudi su vjerovali da većina naše krvi potiče od veoma malog broja ćelija koje na kraju postanu krvne matične ćelije, takozvane matične ćelije hematopoeze, objašnjava provesor Fernardo Kamarago, molekularni biolog sa Univerziteta Harvard koji je učestvovao u istraživanju.

“Bili smo iznenađeni kada smo pronašli još jednu grupu progenitornih ćelija koje ne potiču od matičnih ćelija. One čine većinu krvi u fetalnom periodu, sve do mladog odraslog doba, a zatim postepeno počinju da se smanjuju”, dodaje Kamarago. Ove ćelije su poznate kao embrionalni multipotentni progenitori (eMPP).

Matične ćelije hematopoeze se formiraju u ranom razvoju iz ćelija koje oblažu arterije. Ranije se smatralo da se eMPP odvajaju od ovih ćelija u nekom trenutku u ranom razvoju.

Koristeći nedavno razvijene tehnike genetskog barkodiranja, biomedicinski naučnik sa Harvardskog univerziteta, Sašin Patel i njegove kolege, uspejli su da prate ćelije koje se dijele kako bi vidjeli da matične ćelije hematopoeteze i eMPP nastaju iz iste obloge.

Da bi to uradili, istraživači su ubacili dijelove DNK sekvenci koje je lako detektovati na mjesto u genomu ćelije miša koje bi se prenijelo na sve njihove ćelijske potomke, prenosi “B92”.

Ovo im je omogućilo da prate poreklo svih svojih ciljnih ćelija, otkrivajući eMPP podeljene na ćelije odgovorne za većinu limfoidnih ćelija (određeni tip belih ćelija) kod miševa u razvoju. Čini se da su ove eMPP ćelije majke mnogih imunoloških krvnih zrnaca, uključujući bela krvna zrnca (B i T ćelije).

 

 

Ostavite komentar: