Naučnici zabrinuti: U posteljicama nerođenih beba otkrivene čestice mikroplastike

Čestice mikroplastike prvi put su otkrivene u posteljicama nerođenih beba, što je negativno iznenadilo britanske naučnike koji su izrazili zabrinutost zbog ovog otkrića, piše The Guardian.

Uticaj mikroplastike na tijelo još nije poznat. Naučnici ističu kako je vrlo moguće da čestice nose hemikalije koje bi mogle nanijeti dugotrajnu štetu ili poremetiti imunološki sistem fetusa u razvoju.

Britansko istraživanje je obuhvatilo šest žena. Čestice su pronađene u posteljici četiri zdrave žene koje su imale normalne trudnoće i porođaje, ali i u membrani unutar koje se fetus razvija.

Pretpostavlja se da su majke udahnule ili pojele čestice. Kod druge dvije majke nisu pronađene čestice, a pretpostavlja se da je razlog tome drugačiji način prehrane i življenja.

Sve analizirane čestice bile su plastika plave, crvene, narandžaste i roze boje te se pretpostavlja da je u pitanju plastika sa ambalaža, kozmetike ili proizvoda za ličnu njegu.

Većina mikroplastike bila je 0,01 milimetara, što znači da je dovoljno mala da se može nositi u krvotoku. Čestice su možda ušle i u tijela beba, ali istraživači to nisu mogli procijeniti.

Zagađenje mikroplastikom dosegnulo je sve dijelove planete, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana. Ljudi su već upoznati sa činjenicom da disanjem i konzumiranjem hrane i vode u organizam svakodnevno unose sitne čestice mikroplastike.

Njihov učinak na organizam nije poznat, ali naučnici pozivaju na hitnu procjenu problema, posebno zbog novorođenčadi. U oktobru je otkriveno da bebe hranjene mlijekom iz plastičnih flašica gutaju milione čestica dnevno.

“Bebe se rađaju ‘zagađene’. Ovo istraživanje je vrlo malo, ali otkriva mnogo – imamo razloga za zabrinutost”, rekla je Elizabeth Salter Green iz Chem Trusta.

Ostavite komentar: