Naučnici se bacili na posao! Pametna četkica za zube detektovaće probleme sa srcem

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju detektovati rane znakove određenih zdravstvenih problema i u konačnici spriječiti preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.

Opasne bolesti

Razvili su pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz sline i precizno detektira promjene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

Kardiolog Alvaro Marco del Castillo, koji sarađuje s timom naučnika na izradi takve četkice, za „Times“ je rekao: “Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz sline biće moguće spriječiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem s jednom od vodećih tehnoloških kompanija. Za sada je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, no držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene”, kazao je.

Del Castillo vjeruje da bi nova pametna četkica za zube mogla detektovati opasnost od potencijalnog zatajenja srca i njenog vlasnika potaknuti da, u slučaju potrebe, konsultuje ljekara.

Španski ljekar i njegove kolege vjeruju da će, ako njihov izum zaživi, korištenje takve moderne četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.

Otkriti problem

U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara strada oko 200.000 ljudi, a od njegovih posljedica umre 70.000. Znakovi da je riječ o mogućem srčanom udaru su osjećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predjelu grudnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bolne čeljusti.

Za vrijeme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u slini povećava nivo natrija. Mjerenje njegovog nivoa uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi ljekarima da na vrijeme dijagnostikuju problem i pokušaju spriječiti posljedice, tvrde naučnici iz madridske bolnice Ramon y Cajal.

Istovremeno provode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i nivoa kisika u krvi. Isti tim naučnika dr. Del Castillu je pomogao u izradi „pametne majice“, koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Ostavite komentar: