Naučnici proglasili Porsche Taycan najinovativnijim automobilom na svijetu

Sa ukupno 27 inovacija, Porsche Taycan je najznačajniji nosilac inovacija na svjetskom tržištu automobila. Njih 13, dakle skoro polovina, su noviteti na svjetskom tržištu. Ovo je rezultat izvještaja „ AutomotiveINNOVATIONS Report ” Centra za Menadžment Automotiva (Center of Automotive Management- CAM).

Naučnici instituta CAM među inovacije električnog Porsche-a između ostalog ubrajaju 800-V arhitekturu, dvostepeni mjenjač na zadnjoj osovini, visoke performanse rekuperacije do 265 kW, kao i najbolju vrijednost otpora zraka u segmentu (od 0,22).

CAM je nezavisni naučni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti, kao i za strateško savjetovanje na Višoj Ekonomskoj školi (FHDW) u Bergiš Gladbahu. Još od 2005.godine saradnici pod vođstvom prof. dr. Stefan Brecel provjeravaju inovacije proizvođača automobila širom svijeta i ocjenjuju ih svake godine u saradnji sa kompanijom Pricewaterhouse Coopers (PwC). U 2019/20.godini ocijenjeno je ukupno oko 250 serijskih vozila.

“Veoma nas raduje što je naše prvo potpuno električno sportsko vozilo na izboru “Automotive-INNOVATIONS-Award“ osvojilo prvo mjesto. To je sjajna potvrda za inovatorsku snagu naše kompanije, kao i za pionirski duh Poršea”, rekao je Oliver Blume, predsjednik Upravnog odbora Poršee AG.

„Skupa sa novim timom kreirali smo novi automobil i sagradili smo potpuno novi pogon, neutralan na CO2. Tehnološki noviteti poput nagrađene 800 V- arhitekture omogućavaju kraće vrijeme punjenja, dok dvostepeni mjenjač na zadnjoj osovini omogućava jedinstven doživljaj vožnje. Narudžbe vozila kao i povratne informacije kupaca su veoma ohrabrujuće”.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: