Naučnici predlažu uvođenje još jednog svjetla na semaforima

Ako jednog dana takozvana autonomna vozila (vozila bez vozača) postanu čest prizor na putevima, promjene u saobraćaju biće neizbježne.

Prvo, ljudi bi trebalo da se naviknu na neke njihove specifičnosti u vožnji, a trebalo bi i da prilagode infrastrukturu njihovim karakteristikama.

Jedno od tih potencijalnih prilagođavanja moglo bi da se odnosi na semafore, odnosno uvođenje dodatnog svjetla koje bi moglo da ubrza protok i prolazak automobila kroz raskrsnice. Tako su barem pokazale simulacije naučnika Univerziteta iz Sjeverne Karoline u SAD, a u kojima je deo automobila koji se kretao virtuelnim putevima bio autonoman.

Prema prijedlogu naučnika, kada se raskrsnici približava veći broj autonomnih vozila, na semaforu bi se upalilo to novo svjetlo koje bi obavijestilo učesnike u saobraćaju da je semafor u koordinaciji sa autonomnim vozilima i tehnologijom. Kada se to svjetlo upali, to neće biti znak vozačima da se zaustave, uspore ili slično, već da treba da prate autonomno vozilo ispred sebe.

Dakle, ako ono ulazi u raskrsnicu, treba ga pratiti, a ako se zaustavi i automobili iza njega treba da se zaustave. To svjetlo, dakle, samo je obaviještenje vozačima kako tehnologija koja upravlja semaforima komunicira sa automobilima kojima upravljaju računari i zajedno usklađuju kretanje kroz raskrsnice da bi oni bilo što brži i da se ne zaustavljaju.

Kada broj autonomnih automobila padne ispod određenog postotka, svetlo će se ugasiti i vozila će morati da prate klasična saobraćajna pravila.

Dosadašnje simulacije rezultirale su s manje čekanja na semaforima i manjom potrošnjom goriva, a te su brojke sve bolje kako raste udeo automobila kojima upravljaju računari. Dok je taj udeo između 10 i 30 odsto, zabilježeno je manje poboljšanje kada je u pitanju fluidnost saobraćaja i smanjenje čekanja, ali ako je broj autonomnih vozila još veći, vreme čekanja na raskrsnici moglo bi da se smanji za čak 90 odsto.

Svi ovi rezultati, dakle, dobijeni su na osnovu simulacija pa je, da bi oni bili precizni, potrebno sprovesti testiranja u realnim uslovima, prenio je „Techspot“.

 

 

 

 

Ostavite komentar: