Naučnici objavili: Kada umre, čovjek je toga svjestan

Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju naučnici.

Ljudski mozak još uvijek radi nakon što srce prestane. Drugim riječima, mozak zna da ste mrtvi. To je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Stoni „Bruk skul of medisin“ u Njujorku.

Oni koji su preživjeli srčani udar i „vratili se“ nakon kliničke smrti, često svjedoče kako su znali šta se oko njih događalo, čuli su i kada su ljekari proglasili vrijeme njihove smrti, odnosno, vrijeme kada im je srce stalo. Vođa projekta, doktor Sam Parnija sa spomenutog univerziteta, pojasnio je kako se tokom istraživanja pokazalo da osobe koje se „vrate u život“ nakon tog iskustva imaju pojačanu želju da pomažu drugima, prenosi Večernji list.

„Opisivali su svoja iskustva kako su gledali doktore i medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju da ih spasu, bili su svjesni svega“, rekao je Parnija za „Lajv sajens“: Doktori proglašavaju vrijeme smrti kada srce prestane da radi, no mozak je i dalje živ. Kada se osobi sa zastojem srca daje vještačko disanje i masira srce kako bi se vratila u život, mozak tada dobija 50 posto potrebnog kiseonika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.
Moždane ćelije mogu biti aktivne i satima nakon što srce prestane da radi, prenosi Sputnik. Što duže pružate umirućem vještačko disanje i masažu srca, duže će se održavati i ta djelimična moždana aktivnost, ali usporeno.

 

 

Ostavite komentar: