Naučnici napravili vještački materijal koji ne može da se presiječe – VIDEO

Materijal je nazvan “proteus”, a ime je dobio po grčkom bogu koji mijenja oblik, jer se materijal preobražava na razne načine kako bi se odbranio od oštećenja.

Naučnici su napravili vještački materijal koji nikako ne može da se presiječe. To ga čini savršenim za vrata, katance, ali i zaštitnu odjeću.

Tim inženjera materijal je napravio tako što su keramičke kuglice ugradili u “aluminijumski sunđer”. Na taj način dobili su materijal koji ne može da se probije bušilicom ili presiječe tehnikom mlaznog vodenog sječenja.

Materijal je nazvan “proteus”, a ime je dobio po grčkom bogu koji mijenja oblik, jer se materijal preobražava na razne načine kako bi se odbranio od oštećenja.

Nije riječ o tvrdoj površini koja se odupire spoljnom pritisku, već materijal silu rezanja okreće protiv samog alata, koristeći je kako bi učinio alat neupotrebljivim jer keramičke kuglice stvaraju vibracije koje ometaju spoljnu silu, prenosi portal “Zimo”.
“To izgleda čudesno. Materijal uništava rezajuću oštricu nepravilnim vibracijama koje stvara, ili širi mlaz vodenog noža”, pojašnjava Miranda Anderson sa britanskog Univerziteta Stirling, koja je radila na projektu.

Uz sve to, materijal ima i sekundarni odbrambeni mehanizam. Kada neko pokuša da ga presiječe, keramičke kuglice razbijaju se u još sitnije fragmente, koji su još tvrđi i ponašaju se kao vrlo gruba šmirgla. Tako je ugaona brusilica, koju su inžinjeri koristili za testiranje, postala neupotrebljiva.

Jedini prirodni materijal sa kojim se proteus može uporediti je dijamant, ali je proteus jeftiniji i lakši od njega, što ga čini široko primjenljivim.

Andersonova smatra da je masovna proizvodnja moguća, dodavši kako ne postoji nestašica metala i keramike od kojih se proteus može napraviti.

 

Izvor:(B92)

 

 

Ostavite komentar: