Naučnici izmjerili i zaključili: Nivo radijacije na Mjesecu iznenađujuće i alarmantno visok

Mjerenja su napravljena u januaru 2019. godine u sklopu kineske Chang'e 4 misije, a objavljena su u magazinu Science Advances. Astronauti će biti izloženi prosječnoj dnevnoj dozi radijacije od 1.369 mikrosiverta. To je za 2,6 puta više u odnosu na dnevnu izloženost na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali bi se još uvijek mogla smatrati sigurnom dozom u kraćim intervalima.

“Radijacija koju smo izmjerili na Mjesecu 200 puta je veća od radijacije na površini Zemlje, odnosno pet do deset puta više u odnosu na let između New Yorka i Frankfurta. Astronauti bi bili izloženi ovoj radijaciji duže nego putnici i piloti na transatlanskim letovima, što je značajna izloženost”, izjavio je fizičar Robert Wimmer-Schweingruber sa Univerziteta u Kielu.

U istraživanju je navedeno da bi izloženost radijaciji mogla imati dugoročne efekte na zdravlje kao što su katarakta, rak, degenerativne bolesti centralnog nervnog sistema ili drugih organa. Naučnici su upozorili i da izloženost velikim solarnim česticama bez adekvatne zaštite može imati negativne efekte.

U sklopu misije Artemis astronauti će ostati na Mjesecu dvije sedmice i obaviti dvije svemirske šetnje. Da li će ovi podaci utjecati na planove, zasad nije poznato. Astronauti naporno treniraju i pripremaju se za istorijsku misiju, prenosi Klix.

Ostavite komentar: