Napravljena vještačka koža koja može da osjeća temperaturu i dodir

Naučnici su napravili vještačku kožu koja prvi put može u isto vrijeme da osjeća temperaturu i dodir.

Vještačka koža, koja bi mogla da se primjenjuje u medicini, ili izradi humanoidnih robota, veliki je izazov za naučnike.

Uprkos brojnim pokušajima, do sada nije napravljena ona koja bi nalikovala prirodnoj koži, sa velikim brojem receptora koji mogu da razlikuju stimuluse kao što su temperatura ili dodir, i veliki broj njihovih varijacija. Uspijevali su da naprave samo vještačku kožu koja može da prepozna ili temperaturu ili dodir.

Međutim, naučnici sa južnokorejskog POSTEH i američkog Stenford univerziteta, uspjeli su da stvore vještačku kožu koja može u isto vrijeme da „oseća“ i jedno i drugo, piše „Sajens dejli“.

Ova vještačka koža opremljena je elektronskim, jonskim provodnicima, od kojih su napravljeni vještački receptori koji mogu u isto vrijeme da mjere temperaturu i prepoznaju dodir.

Zahvaljujući jednostavnoj kombinaciji elektrolita i elektroda, ova vještačka koža mogla bi da ima veliku komercijalnu primjenu. Njeni tvorci, Unjong Jeong sa korejskog i Insang Ju sa američkog univerziteta, navode da može da precizno izmjeri temperaturu, ali i da osjeti stiskanje, ubadanje, uvrtanje, blag dodir…

„Kada se vještačka koža dodirne prstom, ona ga registruje kroz promjenu temperature. Ukoliko se pritisne prstom, oseća rastezanje i prepoznaje ga kao dodir. To je slično mehanizmu koji ima prava ljudska koža. Glavni cilj nam je stvaranje vještačke kože koja može da stimuliše ljudske receptore i tako pomogne pacijentima koji su zbog bolesti izgubili taktilnu senzitivnost“, kazao je Unjong Jeong, prenosi “Sputnik”.

 

 Ostavite komentar: