Naišli na veliki broj bočica parfema: Arheolozi pronašli šminku staru 2.000 godina

Arheolozi su nedavno iskopali ostatke rimske prodavnice kozmetike i nakita u Turskoj staru oko 2.000 godina.

Iskopavanja drevnog grada Aizanoi u današnjoj zapadnoj Turskoj fokusirana su na područje u blizini Zevsovog hrama u Anadoliji.

Naime, tim arheologa se fokusirao na agoru, ili pijacu, istočno od Zevsovog hrama, rekao je šef iskopavanja Gokan Čoskun, arheolog sa Univerziteta Dumlupinar.

“Utvrdili smo da je mjesto koje smo u potpunosti otkrili bila prodavnica koja je prodavala kozmetičke proizvode kao što su parfemi, nakit i materijali za šminku”, rekao je Čoskun.

“Tokom iskopavanja ovdje smo naišli na veliki broj bočica parfema. Pored njih, tu je i nakit. U pitanju proizvodi poput ukosnica i ogrlica koje su koristile žene”, dodao je.

Šef iskopavanja ističe i da su pronađeni “kompleti” šminke, koji sadrže sijenke kao i rumenilo jarkih boja. Sijenke i rumenila su, kako navodi, slični proizvodima koji se i dan danas koriste.

Zanimljivo je i to da se tokom Rimskog carstva šminka najčešće čuvala u školjkama ostriga.

“Jedan od najiznenađujućih nalaza je da smo naišli na pigmente za šminku slične rumenilima i sijenkama koje se koriste danas“, rekao je Čoskun.

Pronađena šminka bila je u 10 različitih boja, ali je većina bila u svijetlim nijansama crvene i ružičaste.

“Naravno, nisu u dobro očuvanom stanju. Pronađeni su u komadima od 1 ili 2 milimetara. Ipak, tokom iskopavanja smo pronašli zaista dobro očuvane dijelove”, zaključio je on.

Ostavite komentar: