Na prodaju Maradonin Mercedes: Malo prešao, izvanredno očuvan FOTO

Na aukciji Bonhams Paris Sale 2023. naći će se crveni Mercedes-Benz, jedan od automobila koji je pripadao argentinskoj fudbalskoj zvijezdi, Dijegu Maradoni.

Pokojni Maradona dobio je ovaj klasični Mercedes od grupe navijača, dok je igrao za svoj prvi profesionalni klub, Boka juniors iz Buenos Ajresa.

Jedan od najvećih vozača auto-trka, petostruki svjetski prvak F1, Huan Manuel Fanđo, bio je taj koji je Maradoni predao novo vozilo. Naime, u to vrijeme Fanđo je bio vlasnik jedinog službenog zastupništva Mercedesa u Argentini.

Mercedes-Benz 450 SLC 5.0 iz 1980. ima niz opcija, uključujući električni krovni otvor, klima-uređaj i tempomat.

Bio je jedan od samo 816 posebnih homologacijskih primjeraka, koji su ovom modelu omogućili nastup u Svjetskom prvenstvu u reliju, sa redizajniranim motorom i lakšom karoserijom.

Ispod haube je 5.0-litarski motor od 243 KS, uz čiju pomoć ovaj kupe stiže do maksimalnih 209 km/h.

Nakon što ga je Maradona kasnije prodao, automobil je bio deo nekoliko privatnih zbirki u Argentini, a zatim je uvezen u SAD.

Nudi se u izvrsnom stanju, sa manje od 62.000 pređenih km.

Bonhams očekuje da će Mercedes koji je bio u vlasništvu Dijega Maradone postići cijenu između 150.000 i 250.000 evra na aukciji koja će se održati u februara 2023, prenosi B92.

Ostavite komentar: