Na društvenim mrežama se širi virus: Ako vam stignu ove poruke, ne otvarajte

Na društvenim mrežama se, ponovo, širi virus. Određeni broj korisnika prijavio je poruke koje glase “Mislim da sam te vidio u ovom videu, jesi li to ti?” ili “Pogledaj ko je umro” sa pratećim linkom.

Iako poruka često stigne i od nekog od vaših prijatelja, sasvim sigurno je da je njihov nalog zaražen, pa se poruke šalju automatski – u svakom slučaju video je gotovo uvijek neka vrsta virusa, možda čak i ransomware softvera ili phishing prevare.

Phishing (izgovara se: fišing) je napad koji pokušava da vam ukrade novac ili identitet tako što vas nabavlja da otkrijete lične informacije – kao što su brojevi kreditnih kartica, informacije o banci ili lozinke – na veb lokacijama koje su legitimne. Sajber prevaranti su obično pouzdana preduzeća, prijatelji ili poznanici u lažnoj poruci, koja sadrži vezu ka phishing veb lokaciji.

Ransomware je zlonamjerni tip programa koji zaključava vaš kompjuter, tablet ili pametni telefon – ili enkriptuje vaše fajlove i zatim zahtjeva otkup za njihovo bezbjedno vraćanje.

Apsolutno ne treba otvarati bilo kakve linkove čija URL adresa izgleda makar malo sumnjivo, a sa ovakvim virusnim porukama te adrese su gotovo uvijek sumnjive, prenosi Kurir.

Ostavite komentar: