“Može da se sakrije ispod kaputa”: “Kalašnjikov” predstavio novi automat za pilote i telohranitelje VIDEO

Koncern „Kalašnjikov“ je krajem avgusta na izložbi oružja „Armija 2021“ u Podmoskovlju predstavio svoj najnoviji automat PPK-20 za vojne pilote.

U pitanju je usavršena verzija automata „Vitez-M“ napravljenog za Federalnu službu bezbednosti. Model PPK-20 koristi municiju kalibra 9h19 mm koja je idealna za blisku borbu unutar objekata, kao i za pogađanje ciljeva sa distance od 50 metara na otvorenom.

Najveća razlika između dveju verzija je u razmjerama, težini i dužini. PPK-20 je manji, lakši i kompaktniji. Sa druge strane, zbog skraćene cijevi je izgubio na preciznosti, ali je umjesto toga dobio niz korisnih ergonomskih karakteristika.

Prije svega, on se može sakriti u naslonu pilotskog sjedišta ili u rancu za vanredne situacije. Eksperti koncerna „Kalašnjikov“ smatraju da bi ovo oružje bilo idealno i za pripadnike službe bezbjednosti koji izvršavaju zadatke na području grada.

„PPK-20 je mali i kompaktan. On može da se sakrije ispod kaputa ili mantila pripadnika tajne službe koji je na zadatku u gradskom okruženju i u civilnom odijelu. Prema tome, PPK-20 pored vojne namjene odgovara i svim kriterijumima državne bezbjednosti kao skriveno oružje za zaštitu važne ličnosti kada se pojavljuje u javnosti“, kaže Vladimir Onokoj, rukovodilac Odjeljenja za vojnotehničku saradnju koncerna „Kalašnjikov“.

PPK-20 za pilote je već prošao vojno testiranje. Kompanija planira da u budućnosti napravi verzije ovog oružja za civilno tržište

Pogled izbliza

PPK-20 je težak 2,5 kg i dugačak 41 cm. Više nego dvostruko je kraći od standardnog vojnog automata AK-12.

U ovom modelu je iskorišćen novi kundak serije AK koji se sklapa bočno i omogućava strijelcima različite visine (od 1,60 do 2,15 m) da komforno rukuju njime. Kada se sklopi kundak oružjem se lako rukuje jednom rukom.
Automat PPK-20 ispaljuje 800 metaka u minutu. Treba istaći da AK-12 ispaljuje samo 600 metaka u minutu.

Kako saopštava koncern „Kalašnjikov“, PPK-20 probija pancir IIIA nivoa zaštite ako se koriste probojni meci 7H21 kalibra 9×19 mm.

Sa gornje strane pištolj ima Pikatinijevu šinu tako da se na njega mogu kačiti laseri, red-dot nišani i drugi taktički dodaci.

On takođe ima osigurač sa obe strane, za levoruke i desnoruke strelce. U kompletu sa oružjem ide prigušivač koji se lako stavlja i skida. On neutrališe i zvuk i bljesak od pucnja, piše rs.rbth.com.

Ostavite komentar: