Moguće povlačenje Facebooka i Instagrama iz Evrope?

Irska komisija za zaštitu podataka prošlog mjeseca je donijela odluku prema kojoj Facebook privatne podatke svojih korisnika iz Evropske unije ne bi smio da “prebacuje” u SAD, već bi morao da ih čuva na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada.

Ako zaista dođe do primjene te odluke, posljedice po korisnike i brojne kompanije u Evropi bi mogle biti nesagledive, objašnjavaju iz Facebooka u tužbi koju su podnijeli Visokom sudu u Irskoj.

U tužbi, koju je podnijela Facebookova šefica za zaštitu podataka u Irskoj Ivon Kanan, navodi se da u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli da nastave sa pružanjem usluga Facebooka i Instagrama u EU.

To bi, ukratko, značilo povlačenje te dvije popularne društvene mreže sa više od 400 miliona evropskih korisnika iz zemalja EU. Ona je posebno naglasila da su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi evra.

Iz Facebooka podsjećaju i da brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD, ali da je irska poverenica za zaštitu ličnih podataka Helen Dikson izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zakerbergovu kompaniju.

Iz Facebooka su medije naknadno objasnili da najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele da izvrše pritisak na regulatorna tijela da promjene svoju odluku, već naglašavaju da se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD. Ako nema tog transfera podataka, Facebook neće moći da nudi svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji, prenose agencije.

 

Ostavite komentar: