Mogu da napadaju u rojevima: Struka izumila mikro-dronove sa krilima kao kod ptica

Tim istraživača u američkoj istraživačkoj laboratoriji vazduhoplovstva izumio je mikro dizajn krila zasnovan na biomehaničkom kretanju ptica i insekata.

Letjelica je dizajnirana za “otvoreni nadzor”, operacije “u rojevima” i situacijionu svjesnost o situaciji na bojnom polju.

Prema izjavi Air Force Technology Transfer and Transition, uređaj omogućava “mikro-robotskoj letjelici da izvodi manevre slične insektima sa dva fizička pokretača, koristeći minimalnu računarsku procesorsku snagu”. Pokretači su komponente odgovorne za pokretanje i upravljanje mehanizmima, a čija snaga se generiše kretanjem krila. Uređaj generiše snagu “na osnovu njihovog položaja i brzine, što rezultira pokretima nagore i nadole”, dodaje se u saopštenju.

Patentirani izum takođe tvrdi da je sposoban za “šest stepeni slobodnog leta”, jedan od glavnih izazova pred inženjerima aviona koji pokušavaju da preslikaju “instinktivne pokrete letećih insekata i ptica”.

Odobreno za komercijalni razvoj – glavni kupac vojska SAD

U januaru je Odjeljenje vazduhoplovstva potpisalo Ugovor o neekskluzivnoj patentnoj licenci sa kompanijom Airion Health iz sjedišta u Los Anđelesu za razvoj, proizvodnju i marketing ove tehnologije.

Sporazum predviđa da firma mora da razvije “izvodljivi prototip” u roku od 15 mjeseci od potpisivanja ugovora. Airion Health osim za privatne kompanije, radi i za vojsku Sjedinjenih Država, navodi se u izjavi.

Ostavite komentar: