Mislima napisao poruku na društvenim mrežama preko implanta u mozgu VIDEO

Filip Okif (62), Australijanac koji pati od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), koji ne može da pomjera ruke, napisao je poruku na društvenoj mreži Tviter svojim mislima, preko implanta u mozgu.

Njegova poruka pojavila se na Tviter nalogu Tomasa Okslija, neurohirurga i direktora kompanije „Sinhron“, koja je izumjela tehnologiju stentroda, moždanog implanta koji omogućava pacijentima da kontrolišu digitalne uređaje svojim mislima bežičnim putem.

„Kada sam prvi put čuo za ovu tehnologiju, znao sam kakvu mi nezavisnost od drugih može donijeti. Njeno korišćenje je kao da učite da vozite bicikl, potrebno je malo vježbe, ali kada je savladate, postane veoma prirodna. Sada samo pomislim gdje želim da kliknem na računaru i mogu da pišem mejlove, plaćam, kupujem, pišem poruke na Tviteru“, rekao je Okif.
Ovaj Australijanac uz pomoć nove tehnologije komunicira sa porodicom i kolegama. Implant mu je ugrađen u aprilu 2020. godine, pošto je patio od progresivne paralize uzrokovane ALS-om.

Tomas Oksli kaže da nova tehnologija daje nadu i slobodu ljudima koji su izgubili funkcionalnu nezavisnost zbog paralize. On najavljuje dalje usavršavanje ovog moždanog računara, a naučna studija biće sprovedena u SAD sledeće godine, piše Sputnjik internešnel.

 

 

Ostavite komentar: