“Meta” ugasila hiljade lažnih naloga: Sumnja se da iza svega stoje Kina i Rusija

“Meta”, matična kompanija “Fejsbuka”, saopštila je u utorak da je otkrila i zatvorila dvije odvojene mreže lažnih naloga uključenih u tajne operacije iz Kine i Rusije.

Kineska mreža je bila mala i nije dobijala gotovo nikakvu pažnju, ali je uključivala neke naloge koji su se predstavljali kao Amerikanci sa obe strane političkog spektra, navodi se u izvještaju kompanije “Meta” objavljenom u utorak.

“Meta” je javno iznio detalje o uklanjanju jer je i dalje u stanju pripravnosti zbog stranog miješanja u američke izbore na sredini mandata, rekao je portparol Mete za CNN. Ben Nimo, “Metin” rukovodilac obavještajnih službi za globalne prijetnje, rekao je za CNN da je to prvi put da je kompanija vidjela kineske naloge koji ciljaju na Amerikance na ovaj način.

“Oni su vodili lažne naloge koji su se pretvarali da su Amerikanci i pokušavali da razgovaraju kao Amerikanci, a govorili su o stvarno podijeljenim domaćim pitanjima kao što su abortus i kontrola oružja”, rekao je on, piše CNN.

Kompanija je podijelila detalje o kineskim računima sa FBI, rekao je portparol “Mete”.

Ruska kampanja je, s druge strane, bila ogromna. To je podstaklo prokremljovske narative o ratu u Ukrajini, uključilo je hiljade naloga i stranica na više platformi društvenih medija i potrošilo više od 100.000 dolara na oglase na društvenim mrežama “Facebook” i “Instagram”.

“Meta” nije pripisao ni kampanju određenim entitetima u Kini ili Rusiji, niti kineskoj i ruskoj vladi, već je rekao da su samo računi koji su bili dio kampanja povučeni iz dotičnih zemalja.

“Meta” je saopštila da je mreža ruskih naloga koju je uklonila „najveća i najkompleksnija ruska operacija koju smo prekinuli od početka rata u Ukrajini, da je vodila široku mrežu od preko 60 veb-sajtova koji se lažno predstavljaju za novinske organizacije, kao i naloge na “Fejsbuku”, “Instagram”, “Jutjub”, “Telegram”, “Twiter” i druge sajtove, navodi se u izveštaju.

Više od 2.000 “Fejsbuk” naloga i stranica bilo je dio napora da se prokremljovski narativi o ratu u Ukrajini, rekao je “Meta”. Više od 100.000 dolara potrošeno je na oglase širom Fejsbuka i Instagrama u okviru kampanje, rekao je Meta.

Operacija je uključivala veb-stranice koje su dizajnirane da imitiraju prave zapadne novinske kuće, uključujući “The Guardian”. Prema listi adresa veb lokacija uključenih u “Meta” izvještaj, ruska kampanja je takođe registrovala lažne sajtove dizajnirane da liče na “The Daili Mail” i nemačke kuće “Bild” i “Der Spiegel”.

“Meta” je u utorak primijetila da je „veb stranica koja oponaša Gardijan objavila članak koji optužuje Ukrajinu da je inscenirala ubistva civila tokom ruske okupacije Buče“, navodi se u izvještaju.

“Mimikrija nije bila savršena”, primijetila je “Meta”, „ali je pokazala ulaganje u to da sajt izgleda autentično kako bi mogao da izdrži barem malo povremene provere.“

Kineski napor se sastojao od samo oko 80 “Facebook naloga” i jedva da je imao sljedbenike.” Meta” je rekao da su nalozi prvenstveno ciljani na publiku u Sjedinjenim Državama i Češkoj Republici, ali su postavljeni tokom radnog vremena u Pekingu.

“Meta” je rekao da su se „ovi računi uglavnom držali smjenskog obrasca koji se poklapao sa radnim rasporedom od ponedeljka do petka od devet do pet u toku radnog vremena u Kini — 12 sati ispred Floride i šest sati ispred Praga“, navodi “Meta”.

Neki od naloga su se predstavljali kao konzervativni Amerikanci, dok su se drugi predstavljali kao liberali koji žive na Floridi, Teksasu i Kaliforniji, navodi “Meta”.

Nalozi su objavili komentare na neke američke vijesti za koje se čini da su dizajnirane da podstaknu debatu na mreži.

Uprkos tome što ima malo privlačenja na mreži, “Meta” je u svom izvještaju primijetila značaj mreže.

“Ovo je bila prva kineska mreža koju smo prekinuli i koja se fokusirala na američku unutrašnju politiku uoči izbora na sredini mandata”, rekao je predstavnik “Meta”.

Ben Nimo iz “Mete” rekao je za CNN „Ovo je bila mala operacija i izgleda da nije stvorila značajnu publiku, ali ovo je prvi put da smo vidjeli operaciju iz Kine poput ove koja se zaista fokusira na političke debate u SAD i mi smo svi u visokoj pripravnosti uoči završnih izbora.”

Ostavite komentar: