Memorija se lako puni: Aplikacije vam sporije rade – pokušajte ovaj jednostavan trik

Ograničena memorija vašeg Androida vrlo se lako može popuniti, a aplikacije često stvaraju nove datoteke kako bi sačuvale neke informacije.

Privremeni podaci nose zajedničko ime “cache” (odnosno, “keš”). Možete da pokušate da je očistite ako vam cijeli telefon sporije radi, ili samo neka aplikacija.

Vaš telefon koristi privremene podatke u datotekama, kojih se brzo “sjeti” kad god otvorite aplikaciju. Na primjer, Spotify možda sačuva vaše često korišćene liste pjesama da ne bi morao ponovo da ih učitava svaki put, a Chrome čuva velike fotografije sa nekih stranica da ne bi morao opet da ih učitava kad je posjetite.

Keš memorija korisna je samo u “svom” programu – prosto rečeno, Spotify ne koristi keš memoriju Instagrama. Nakon što aplikacija odluči da skladišteni podaci više nisu korisni, odbaciće ih zajedno sa pridruženim keš podacima.

Keš se ne koristi samo na Androidima – on postoji i u pregledaćima, softveru i operativnim sistemima. Bez njega bi vaš računar učitavao fotografiju sa interneta ili aplikacije iznova, svaki put kad biste im pristupili.

Kako izbrisati keš memoriju na Androidu?

Moderne verzije omogućavaju brisanje keša za pojedine aplikacije. “Korumpirana” keš memorija obično znači da aplikacija neće ispravno raditi. Ako ste u stisci sa prostorom, brisanje keš memorije u aplikacijama moglo bi vam dati nekoliko megabajta prostora.

Ovako možete izbrisati keš memoriju na Androidu 11 (i nekoliko rainijih, jer princip je manje-više isti).

* Otvorite Settings i birajte Storage.

* Other Apps će vas odvesti na listu aplikacija instaliranih na vašem telefonu.

* Izaberite aplikaciju čiju keš memoriju želite izbrisati. Da biste otkrili koja zauzima najviše prostora, pritisnite na tri tačkice u gornjem desnom uglu ekrana i birajte opciju “Sort by size”.

* Na info stranici aplikacije odaberite opciju Clear Cache.

Ako se odlučite za Clear Storage, obrisaćete sve podatke koje aplikacija koristi – dobićete verziju koju ste imali kad ste prvi put instalirali aplikaciju, piše tportal.hr.

Ostavite komentar: