Masovni nadzor: Snouden objasnio kako nas „pametni“ telefoni špijuniraju i kako to spriječiti

Mobilni telefoni sve informacije skupljaju unaprijed u nadi da će jednog dana one biti korisne, rekao je o sistemu masovnog nadzora Edvard Snouden.

Edvard Snouden, bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač koji je 2013. dobio azil u Rusiji, nakon što je razotkrio tajni američki program masovnog prisluškivanja, gostovao je kod popularnog voditelja Džoa Rogana.

Snouden je kao gost Džoa Rogana u emisiji „Ekspirijens“, koja je trajala gotovo tri sata, opisao kako nas tačno „pametni“ telefoni koje koristimo špijuniraju i šta možemo da uradimo kako bismo to izbjegli, prenosi hrvatski portal „Indeks“.

„Velika stvar koja se promijenila od 2013. je to što je sada mobilni aparat na prvom mjestu“, rekao je Snouden, objašnjavajući kako se prisluškivanje danas uglavnom sprovodi preko „pametnih“ telefona, jer ih ljudi koriste češće nego računare.

„Imate mobilni negdje u sobi. On je isključen — bar mu je ekran isključen. A ako vam neko pošalje poruku — ekran ’oživi‘. Kako se to dogodi?“, pitao je Snouden.

Bilježi se svaki korak

„Kad god je vaš mobilni uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu. Svaki ’smartfon‘, mobilni uopšte, stalno je povezan s najbližim odašiljačem. Čak i kad je ekran isključen i mislite da ne radi ništa, ne možete to vidjeti jer su emisije radiofrekvencija nevidljive, ali on ’vrišti‘ u etar, govoreći ’tu sam, tu sam‘…, pokreti vašeg mobilnog su pokreti vas kao osobe i često su jedinstveni i može vas se identifikovati preko njih“, kazao je Roganu.

„To znači da kad god nosite mobilni, kad god je uključen, postoji zapis vaše prisutnosti na tom mjestu, koji stvaraju kompanije“, dodao je on.

„One ne moraju držati te podatke vječno, u stvari nema dobrog razloga da ih drže vječno, ali te kompanije vide to kao vrijedne informacije“, napomenuo je, dodavši da su ti podaci ranije bili prolazni, ali sada se čuvaju zauvijek: „nema veze jeste li učinili nešto pogrešno ili ste najobičnija osoba na svijetu, jer tako masovni nadzor funkcioniše“.
„Tako se stvara ’osnovna kolekcija‘, što je eufemizam vlade za masovni nadzor. Oni naprosto skupljaju sve to unaprijed u nadi da će jednog dana biti korisno“, dodao je Snouden, javljajući se video-linkom s nepoznate lokacije u Rusiji.

„A tu govorimo samo o tome kako se povezujete na mobilnu mrežu. Ne uzimamo u obzir sve one aplikacije koji kontaktiraju s vašom mrežom još češće (nego vi)“. Naglasio je: „Moramo identifikovati problem. A problem s korišćenjem ’smartfona‘ danas je što nemate pojma što rade u bilo kojem trenutku“.
Poseban problem s današnjim „pametnim“ telefonima je što im se ne može izvaditi baterija, kao sa starim, „glupim“, čime se osigurava da nisu tajno uključeni. No, za običnu osobu dovoljno je i jednostavno isključiti mobilni, zaključio je Snouden.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: