Mask predstavio Optimusa: Robot koji „treba da zamijeni ljude“ VIDEO

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask predstavio je najnoviji prototip humanoidnog robota kog razvija kompanija „Tesla“. Mask kaže da želi da napravi robota koji može da zamijeni čovjeka, ali i da izbjegnemo scenario filma „Terminator“.

Optimus se pojavio na sceni na događaju u Silicijumskoj dolini, tokom kojeg je mahao publici i podizao koljena. Iako je Mask objasnio da je robot i dalje u fazi razvoja, osnivač „Tesle“ istakao je da bi mogao da se nađe u prodaji za nekoliko godina.

„Teslini“ roboti za široko tržište biće prvo testirani u praksi na fabričkim poslovima sklapanja automobila u kompanijinim pogonima.

Ljudima u publici je prikazan i kratki snimak Optimusa kako obavlja proste zadatke, poput zalivanja biljaka, nošenja kutija i podizanja metalnih poluga.

Mask je naveo da se masovna proizvodnja robota planira u narednih tri do pet godina, kao i da roboti neće koštati više od 20.000 dolara.

„Zaista je fundamentalna transformacija civilizacije kakvu je poznajemo“, dodao je Mask.

Kako izbjeći Terminatora

Iako su investitori skeptični kada je u pitanju „Teslin“ izlet u robotiku, Mask je naveo da želi da riješi jedan od glavnih problema vještačke inteligencije: „Kako napraviti mašinu koja može da zamijeni čovjeka.“

Milijarder, koji je ranije upozoravao na opasnost koju vještačka inteligecija predstavlja po budućnost čovječanstva, rekao je da „Tesla“ želi osigura bezbjednu tranziciju u društvo u kojem roboti obavljaju sav posao, a ljudi uživaju u plodovima.

„Želimo da budemo pažljivi da ne skrenemo na put Terminatora“, upozorio je Mask.

Osim toga, naglasio je da je „Tesla“ u robota ugradila zaštitne mjere, uključujući i dugme „stop“ koje ne može da se onesposobi.

 

 

Ostavite komentar: