Mamac za koronu napravljen u laboratoriji: Da li smo na putu ka lijeku protiv virusa

Mamac za virus korona napravljen je u laboratoriji i mogao bi biti prvi korak na putu ka lijeku protiv tog virusa. Radi se o vještačkom receptoru za koji se virus veže kako ne bi napadao ćelije ljudskog organizma.

Virus korona ulazi u organizam tako što se veže za receptor poznat kao ACE2. Naučnici su sada uspjeli da naprave mamac sličan tom receptoru, kako bi sačuvali ljudske ćelije od opasnosti.

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu „Sajens“, naučnici su pokazali da virus korona, kada se veže za vještački mamac, više ne napada ćelije. Za sada je to dokazano u laboratorijskim uslovima, a mamac se vezuje za virus čvrsto kao antitijela koja proizvodi imuni sistem i ne dozvoljava mu dalje širenje.

Erik Proko, profesor na Univerzitetu Ilinoj i jedan od autora studije, kaže da su antitijela „najbolje oružje organizma“ u borbi protiv virusa, prenosi Lajvsajens.

Njegov tim kreirao je vještački receptor, nazvan sACE2.v2.4, koji uspijeva da veže ne samo SARS-Kov2, koji je izazvao trenutnu pandemiju, već i njegovog bliskog rođaka koji je početkom 21. vijeka izazvao pandemiju SARS-a.

Sledeći korak istraživača je da utvrde kako se ovaj mamac za koronu ponaša kod životinja, pošto je u laboratorijskim uslovima bio veoma uspješan. Ukoliko i kod životinja pokaže uspješnost, sledeći korak bi mogao da bude pravljenje lijeka u čijoj osnovi će biti, kako bi ljudi mogli da ga koriste.

Proko kaže da je ovo istraživanje u veoma ranoj fazi i da do sada skoro nije pokušao da se na ovaj način bori protiv virusa uopšte, pa ni protiv korone.

Vještački receptori do sada su odobreni i korišćeni samo u tretmanu nekih rijetkih bolesti koje su povezane sa imunim sistemom, a bilo je pokušaja da se koriste u liječenju HIV-a ili hepatitisa A, ali oni nisu bili uspješni do sada.

Proko kaže da vještački receptori moraju da ispune dva važna uslova kako bi mogli da budu uspješni. Prvi je da ne narušavaju ravnotežu u ljudskom organizmu, dok je drugi da moraju veoma snažno da se vežu za virus za koji su namijenjeni.

Novi mamac ispunio je drugi uslov u laboratoriji, dok je ostalo da se na životinjama ispita da li ispunjava i prvi.

Novi vještački receptor simulira ACE2, ljudski receptor za koji se veže virus korona, ali koji ima i veoma važnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska, između ostalog.

Vezujući se za taj receptor, virus korona narušava i tu njegovu ulogu, a naučnici će sada pokušati da utvrde da li mamac koji su napravili u laboratoriji može da bude koristan u borbi protiv virusa, ali i da ne promijeni ljudski metabolizam.

Ukoliko stigne do faze lijeka, vještački receptor mogao bi da bude ubrizgavan kao injekcija ili inhaliran, kaže Proko. Dodaje da su lijekovi koji su živog porijekla, kao što su vještački receptori, dugotrajnog dejstva i da mogu da ostanu u ljudskom tijelu nedjelju dana ili duže.

Na sličnom lijeku radi i bečka biotehnološka kompanija „Apeiron“ genetičara Jozefa Peningera.

Oni su proizveli APN01, biotehnološki napravljen ljudski angiotensin konverting enzim 2 (rhACE2), koji na jednoj strani blokira virus, a na drugoj štiti od otkazivanja pluća.

„Apeironov“ lijek već je u fazi kliničkog ispitivanja i do sada se pokazao bezbjednim.

To daje nadu i timu u kom je Erik Proko da bi i njihov izum, koji su već počeli da testiraju na miševima, mogao da bude uspješan, iako se razlikuju. Kako kaže, glavna razlika je u tome što se receptor koji su oni napravili u laboratoriji, daleko čvršće veže za virus.

 

Izvor:(Sputnik)

 

 

Ostavite komentar: