Led u morima oko Arktika bi mogao da nestane do 2035. godine

Sve brže topljenje leda na Sjevernom polu nastavlja da premašuje sve modele i predviđanja, a naučnici ističu da je u skladu sa davnom prošlošću planete.

Novi i poboljšani model, zasnovan na prošlom toplom periodu (interglacijalu) u Zemljinoj istoriji, pokazuje da bi arktički krug mogao da ostane bez morskog leda do 2035. godine što je mnogo ranije od prijašnjih istraživanja.

Ukoliko je ono što se dešava na Arktiku sada slično onome što se dešavalo tokom prošlog interglacijalnog perioda, naučnici kažu da postoji šansa da leda u arktičkim morima neće biti za 15 godina.

„Mogućnost da do 2035. godine više neće biti arktičkog leda u morima trebalo bi da čovječanstvu da jasan znak da uloži sve napore u prelazak na obnovljive izvore energije“, objašnjava Luiz Sime, paleoklimatološkinja koja je predvodila istraživanje.

Prijašnje projekcije Međudržavnog panela o klimatskim promjenama UN-a predviđale su da će ljetni led u morima oko Arktika održati na oko milion kilometara kvadratnih do 2050. godine, pa čak možda i do 2100. godine.

Odnedavno, međutim, te projekcije se čine veoma optimističnim.

Brojni klimatski modeli sprovedeni u nekoliko ovogodišnjih analiza pokazali su da će čak i u najboljem scenariju arktički morski led nestati do polovine 21. vijeka.

Sime kaže da debata ovim istraživanjem nije okončana i da i dalje postoje brojni faktori koje treba uzeti u obzir. Ipak, ona ističe da ćemo budućnost mnogo bolje shvatiti i predvidjeti ako pogledamo nazad u prošlost u prošli topli period na Zemlji koji je počeo prije oko 130.000 godina i bio daleko topliji nego ovaj u kojem trenutno živimo.

Model koji su Sime i njene kolege koristile uzima u obzir uslove koji su vladali tokom prošlog interglacijala i utvrdili je Arktik najvjerovatnije bio bez leda tokom ljetnih mjeseci.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: